Financial Times scrie ca „modul in care Romania o trateaza pe Laura Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA a divizat Europa si a intors institutiile de la Bruxelles una impotriva celeilalte”. Intr-un articol intitulat „Procurorul persecutat”, Financial Times observa ca „actiunile legale luate de autoritatile de la Bucuresti contra Laurei Codruta Kovesi, pe acuzatii de coruptie si abuz in serviciu, au ajuns sa influenteze Bruxellesul”, noteaza Digi24.

Parlamentul European o vrea pe fosta sefa a DNA procuror-sef al Parchetului European, insa Consiliul UE, preocupat ca tarile sa nu se implice una in treburile interne ale celeilalte, ar prefera sa nu fie Kovesi cea care ocupa aceasta functie.

„Cele doua institutii s-au ciocnit dramatic joi, cand Parlamentul European a acuzat guvernele ca se fac ca nu vad modul in care Kovesi este tratata in Romania si ca ignora deteriorarea statului de drept in Romania, chiar in momentul in care Romania detine presedintia Consiliului UE”, scrie Financial Times.

Nu putem accepta sa cedeze Consiliul UE in fata presiunilor guvernului roman si sa sustina un candidat mult mai slab”, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grassle.

Scandalul Kovesi exista de luni de zile. Cazul a luat o intorsatura urata saptamana trecuta, cand Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor a decis sa o plaseze pe Kovesi sub control judiciar, impiedicand-o sa paraseasca tara sau sa stea de vorba cu presa.

Punerea lui Kovesi sub acuzare nu a facut decat ca aceasta sa primeasca mai multa sustinere din partea Parlamentului European, care vrea sa se asigure ca fosta sefa a DNA va ocupa functia de procuror-sef european.

Ne dorim o activista care sa ancheteze infractorii. Insa nimeni din Consiliu nu are curajul sa aleaga o adevarata luptatoare anticoruptie. Nu ne vom lasa presati sa alegem candidatul gresit pentru aceasta functie”, a acuzat europarlamentara olandeza Judith Sargentini.

Pe de alta parte, statele membre UE spun ca nu vor sa se implice in treburile interne ale altui stat, oricat de mult ar ingreuna acest lucru relatia lor cu Parlamentul European. In cele trei runde de negocieri cu europarlamentarii, Consiliul a ramas ferm pe pozitii in sustinerea candidatului francez Jean-Francois Bohnert.

Cand era sefa DNA, Kovesi a fost cea care l-a pus sub acuzare pe cel mai puternic politician de la Bucuresti, Liviu Dragnea, pentru frauda electorala. Acest lucru i-a adus lui Kovesi aprecierea Bruxellesului, dar i-a creat inamici puternici in Romania”, mai scrie Financial Times, adaugand ca lupta pentru sefia Parchetului European va mai dura o vreme, in conditiile in care cele doua institutii europene nu reusesc sa ajunga la un acord la negocieri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri