O pictura celebra veche de 149 de ani, care ilustreaza partile intime ale unei femei, este subiectul unui proces care implica un tribunal din Franta, reteaua de socializare Facebook si cenzura online, informeaza theverge.com, citat de Mediafax.

Potrivit AFP, un tribunal din Paris a decis in aceasta saptamana ca are putere de decizie asupra unei actiuni intentate de un profesor francez al carui cont de Facebook a fost suspendat dupa ce a postat o fotografie cu "L'Origine du Monde" - o pictura faimoasa din secolul al XIX-lea, de Gustave Courbet, care ilustreaza partile intime ale unei femei goale.

Barbatul, al carui nume nu a fost facut public, a intentat o plangere impotriva Facebook la o instanta din Franta, sustinand ca drepturile sale la libera exprimare au fost incalcate, deoarece reteaua de socializare nu a putut face distinctia dintre arta si pornografie.

Pictura in cauza, realizata de Gustave Courbet in 1866, este expusa la Musée d'Orsay din Paris.

La o audiere care a avut loc in luna ianuarie, avocatul care reprezinta interesele Facebook a argumentat ca tribunalul francez nu are nicio competenta in caz, pentru ca barbatul a fost de acord cu termenii retelei de socializare, in care se precizeaza ca plangerile impotriva companiei pot fi judecate numai in instantele din California. Dar tribunalul din Paris nu a fost de acord cu acest lucru, stabilind ca aceasta clauza este "abuziva", joi, printr-o hotarare care ar putea crea un precedent important pentru Facebook si pentru alte companii de profil din SUA.

Citeste si:
Facebook se "razboieste" cu un student austriac
Razboi Facebook: preoces...

"Aceasta decizie va crea precedente pentru alte medii de socializare si alti giganti de internet, care se folosesc de faptul ca au sediul in strainatate, mai ales in Statele Unite, pentru a incerca sa fuga de legile franceze", a spus Stephane Cottineau, avocatul profesorului.

Acesta va primi daune in valoare de 20.000 de euro, potrivit Le Figaro.

Nuditatea si alte tipuri de continut sexual explicit sunt interzise de Facebook, potrivit standardelor comunitare ale site-ului, desi combinatiile de algoritmi si moderatorii externi ai companiei au intampinat probleme si in trecut in a distinge arta de obscenitati.

"Vrem sa respectam dreptul oamenilor de a impartasi continut care are importanta personala, fie ca este vorba despre o sculptura precum «David» a lui Michelangelo sau poze de familie cu un copil care este alaptat", a declarat compania pentru AFP, precizand ca a luat act de decizie si ca are in vedere un raspuns.

Citeste si:
Încă un muzeu de pregătește de redeschidere
Muzeul Național de Artă...

Sursa foto: Muse d'Orsay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Amenajarea unui loc de parcare în curte. Care sunt cele mai potrivite materiale?
Setari Cookie-uri