Mai mult de jumatate (52%) dintre romanii care practica sport de anduranta spun ca au devenit mai organizati si mai energici, ca dau mai mult randament si se concentreaza mai bine la locul de munca, potrivit unui studiuderulat de Adrenallina, Sports PR & more, prima agentie de comunicare sportiva din Romania.

Astfel, 24% dintre romanii care participa la maratoane si ultramaratoane de alergare, maratoane de ciclism, competitii de anduranta la inot, triatlon, halfironman sau ironman au varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani.

Tinerii care practica sport de anduranta sunt destul de putin reprezentati: un procent de doar 7,5 % pentru varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. In plus, procentul este dezechilibrat in privinta celor care fac sport de anduranta: 80% sunt barbati si doar 20% femei.

Mai populari printre colegi

Totusi, 31% dintre romanii care practica sporturile de mai sus spun ca au dezvoltat un sistem de time management mult mai bun decat inainte, iar 17% marturisesc ca au devenit mai populari printre colegi si o inspiratie pentru cei din jur (colegi, sefi, subordonati).

Click pe imagine pentru extindere

Citeste si:
Tot ce trebuie sa stii daca iti cauti un loc de munca in luna ianuarie
Angajare in ianuarie: tot ce...

Cei mai multi dintre participantii la studiu, adica 34% dintre ei, practica alergarea pe distante lungi si foarte lungi (semimaraton – 21,1 km, maraton – 42,195 km, ultra - peste 42,195 km).

Al doilea cel mai practicat sport de anduranta in Romania este ciclismul (19% dintre respondent), iar al 3-lea cel mai practicat sport de anduranta de catre romani este triatlonul – 17,5%.

Sporturile de anduranta pe distante foarte lungi, cum sunt triatlonul de tip Half Ironman si Ironman sunt practicate de catre 18% dintre romani, astfel:

Citeste si:
Facebook iese din top 10 "cele mai bune locuri unde sa lucrezi"
Facebook nu mai este in top...
  • 10 % - Ironman
  • 8 % - Half Ironman

Distantele unei competitii de triatlon tip Half Ironman sunt: 1.9 km inot, 90 km ciclism si 21.1 km alergare (semimaratonul).
Distantele unei competitii de tip Ironman sunt 3,8 km inot, 180 km ciclism, 42, 195 km alergare (maratonul)

Inotul de anduranta este practicat intr-un procent de 11,5%.

Cat investesc romanii in sporul de anduranta

In ceea ce priveste banii pe care ii aloca romanii practicanti ai sporturilor de anduranta, cei mai multi dintre ei (49%) cheltuiesc lunar intre 500 si 800 de lei. De asemenea, 33% scot din buzunar pentru practicarea hobby-urilor sportive intre 200 si 500 de lei si 12% investesc peste 800 de lei pe luna in sporturile preferate.

"Sporturile de anduranta din Romania au cunoscut un avant semnificativ in ultimii ani iar trendul este unul de crestere accelerata: din ce in ce mai multi romani descopera, mai ales dupa varsta de 30 de ani, o noua pasiune, careia ii dedica timp, energie si bani. Studiul derulat de noi arata ca beneficiul acestei investitii masive este pentru ei, nici mai mult nici mai putin, decat o viata mai implinita, acasa si in viata profesionala", spune Roxana Lupu, sportiv de anduranta si business development manager Adrenallina, Sports PR & more.

Citeste si:
Cum stii ca e timpul sa-ti schimbi jobul: ce nu trebuie sa ignori
Cum stii ca e timpul sa-ti...

Studiul a fost realizat in luna februarie 2016, pe un esantion de 300 de persoane, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani. Datele au fost obtinute prin intermediul unui chestionar online distribuit prin e-mail si social media.

Sursa foto: Catalin Petolea/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce-si doresc romanii in 2020: un nou loc de munca si mariri salariale