Secretul cunoasterii avansate a unei limbi straine consta in eficienta, timp si implicare. Asa cum spun germanii, „Übung macht den Meister”, practica ne face maestri. Totul depinde de perseverenta si dorinta ta de a investi timp in studiu. Totusi, este bine sa folosesti acest timp cat mai eficient, punand in aplicare metode si practici rapide de invatare.

Dorind sa descopere cat de multe cuvinte trebuie sa stie o persoana ca sa poata vorbi fluent o limba straina, cercetatorii au studiat care este numarul de cuvinte pe care il cunoaste un vorbitor nativ. Studiul a fost facut pe cunoscatorii limbii engleze si concluzia a fost ca ei folosesc aproximativ 15.000, pana la 20.000 de familii de cuvinte.

Pentru un incepator, rezultatul studiului nu este deloc incurajator. Avem insa si o parte buna. Exista o serie de modalitati prin care poti retine cuvinte noi extrem de simplu, rapid si cu putin efort.

Construieste-ti o baza gramaticala corecta

Daca esti incepator, studiaza mai intai notiunile gramaticale de baza, cat mai simple pe care sa iti structurezi si sa iti imbogatesti vocabularul, pe viitor. De exemplu, invata modul in care formezi timpurile verbelor (prezent, trecut, viitor), modalitatile de conjugare, particularitati de care trebuie sa tii cont. Pentru inceput, nu te pierde in prea multe detalii, respecta regulile de baza si pastreaza structura lor cat mai simpla si logica.

Citeste carti scrise in limba respectiva

Unul dintre cele mai bune exercitii este ca timp de o ora pe zi sa citesti 10-20 de pagini dintr-o carte in limba straina. Cauta in librariile online cartile care te inspira, achizitioneaza-le in functie de preferintele tale, apoi stabileste programul de lucru zilnic. Citeste cat de des poti. Chiar daca la inceput nu vei intelege tot ce este scris in carte, ai acces la cuvinte noi, te familiarizezi cu vocabularul si preiei la nivel inconstient foarte multe informatii din limba respectiva.

Imbogateste-ti vocabularul altfel decat prin metodele clasice de invatare

​Stuart Webb, profesor de lingvistica aplicata, de la Universitatea din Western Ontario a descoperit ca persoanele care studiaza o limba straina intr-un cadru traditionalist, asa cum eram invatati la scoala sau in bancile facultatii, reusesc sa invete, chiar si dupa noua ani de studii, doar 2.000 de cuvinte.

Metodele clasice de invatare dau acces unui numar limitat de cuvinte, motiv pentru care daca iti doresti sa porti conversatii la fel de natural ca un vorbitor nativ, e necesar sa folosesti surse de informare cat mai variate si care iti aduc palete bogate de cuvinte: carti, reviste, filme, muzica, posturi de radio in limba respectiva, emisiuni TV, cursuri online.

Foloseste platforma si aplicatia gratuita Duolingo daca vrei sa antrenezi vocabularul intr-un mod dinamic, amuzant, interactiv, altfel decat erai invatat la scoala. Duolingo ofera mai mult de 40 de cursuri in 23 de limbi diferite.

Alege primele 800-1000 de cuvinte frecvent intalnite in limba respectiva

Ca sa poti vorbi repede o limba straina, cel mai eficient este sa alegi cele 800 - 1.000 de cuvinte care apar cel mai frecvent in vocabularul vorbitorilor si sa le memorezi. Invatand aceste cuvinte, vei fi capabil sa intelegi aproximativ 75% dintr-un discurs tinut in limba respectiva.

Imprieteneste-te cu strainii si descopera cultura tarii din care provin

Se stie ca modalitatea cea mai rapida prin care inveti sa comunici la fel de bine ca un vorbitor nativ este sa stai cat mai mult timp in preajma lui. In calatoriile tale, la locul de munca, prin schimb de experienta sau prin intermediul retelelor de socializare intra in vorba cu persoane vorbitoare de engleza, franceza, germana sau ce limba iti doresti sa stii mai bine. Intereseaza-te care este stilul lor de viata, care este cultura specifica tarii in care s-au nascut, ce obiceiuri au, ce ii pasioneaza. In felul acesta descoperi informatii pe care nu le gasesti in carti, filme sau medii formale, academice si ai acces la cuvinte si expresii mai putin cunoscute.

Care dintre aceste metode ti se par cele mai interesante si pe care dintre ele le folosesti deja?

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri