Sorin Barbu este antreprenor si are o experienta de peste 17 ani in HoReCa. Recent, a marcat o premiera in industria ospitalitatii din Romania, fiind singurul roman care aduce peste proaspat din Spania (fara intermediari), cu care aprovizioneaza restaurantul-pescarie pe care l-a inaugurat recent. Prin acest concept de magazin tip pescarie, Sorin Barbu si-a asumat si misiunea de a educa consumatorii romani in privinta diferentei majore care exista intre pestele de crescatorie si pestele de captura.

Sorin Barbu este fondatorul lantului de restaurante cu specific spaniol, Alioli, care, impreuna cu cele doua food truck-uri pe care le detine, valoreaza peste 1,2 de milioane de euro. Ca sa ajunga jucatorul (inovator) de astazi din industria ospitalitatii, Sorin a trecut prin toate etapele formarii, a exersat succesul si a invatat sa accepte esecul in business.

"Am lucrat sapte ani in Spania. Am locuit in Denia, orasul cu cele mai multe zile festive din lume. Am inceput de jos, am spalat vase, am fost ajutor de bucatar. M-am indragostit de mancarea spaniola si de modul de viata al spaniolilor. M-am intors in tara in 2008-2009, iar in 2010 am deschis primul restaurant. A urmat apoi un bar in centrul istoric din Bucuresti, care a fost si primul faliment. Tapas nu merge in afara Spaniei, socializarea in picioare este o chestie pe care o fac doar ibericii. E parte din cultura lor", a declarat Sorin Barbu, pentru wall-street.ro.

In 2019 si-a extins afacerea cu inca un restaurant, insula Alioli, deschisa la Mega Image Barbu Vacarescu, si doua food truck-uri, care au vandut peste 250.000 de portii de paella.

Primul roman care aduce peste proaspat din Spania

Recent, antreprenorul a deschis, oficial, La Pescaderia, un concept de magazin tip pescarie, care detine singurul restaurant din Europa aprovizionat cu peste si fructe de mare de captura, direct din portul Villajoyosa de langa Alicante, Spania. Este pentru prima data in istoria de zeci de ani a acestui port cand o firma privata non-spaniola are acces direct la licitatiile zilnice, si aduce peste de captura la prima mana, in maximum 48 de ore, fara sa urmeze traseul standard: port - piete de peste en gros din Spania – piete en detail din Europa - restaurant. Portul Villajoyosa din Spania este una din sursele principale de peste si fructe de mare de captura de unde se aprovizioneaza marile piete en gros din Barcelona, Madrid si Valencia, cei mai importanti furnizori de peste proaspat din intreaga Europa.

"Sunt primul roman care aduce peste proaspat din Spania. Trecem peste intermediari si aducem peste cu furgonetele noastre. Cel mai important este ca spaniolii ne-au lasat sa fim alaturi de localnici si sa cumparam pestele lor. Este un moment istoric pentru industria de restaurante din Europa si, ca roman, sunt extrem de incantat sa pun Romania pe o harta cheie in domeniul culinar din Spania. Mi-am dorit ca ceea ce au spaniolii pe masa in materie de peste sa avem si in Romania", a declarat Sorin Barbu.

La inceput ma gandeam daca sa spun de unde iau pestele, poate o veni vreun concurent, insa transparenta fata de client este cea mai importanta. Patronul portului, Ignacio Ramis, este astazi aici tocmai ca sa confirme ca pestele este salbatic. Ne-am obisnuit in Romania cu atatea minciuni, incat nu mai credem adevarul.

Sorin Barbu, fondator La Pescaderia by Alioli

Pescaria este aprovizionata de doua ori pe saptamana cu 300-400 de kilograme de peste salbatic, "foarte scump", dupa cum marturiseste Sorin, insa de o calitate superioara. "In acest moment avem in meniu aproximativ 30 de specii de peste si fructe de mare proaspete, intre care specialitati precum crevetii rosii si homarii albastri. Cele mai vandute produse sunt barbunul, scorpia de mare, dorada salbatica, lufarul, calamarul extra, caracatita si crevetii rosii", a spus antreprenorul.

Sunt zile in care pescaria vinde peste si fructe de mare de 2.000-2.500 de euro, insa sunt perioade in care vinde si de 4.000-5.000 de euro pe zi. In luna decembrie, Sorin se asteapta ca vanzarile sa inregistreze o crestere importanta.

Foto: Sorin Barbu si patronul portului Villajoyosa, Ignacio Ramis

Prin conceptul de restaurant-pescarie, Sorin Barbu si echipa sa si-au asumat si misiunea de a educa piata din Romania in privinta diferentei care exista intre pestele de acvacultura (crescatorie) si pestele de captura. "Pestele de acvacultura consuma hrana ce contine faina de peste si animala, antibiotice si antidepresive pentru ca traiesc in tarcuri si au tendinta sa se canibalizeze. In tarile din vest nu se mai consuma deloc peste de balta, considerat un peste sanitar, care este folosit doar pentru pescuit sportiv”, a explicat Sorin Barbu.

Licitatiile de peste din Spania

In Spania, licitatiile de peste au o istorie de zeci de ani. Daca inainte se faceau prin strigare, acum tot sistemul este automatizat, procesul este mult mai eficient, iar cel mai castigat este, in final, consumatorul, care primeste un peste proaspat, direct de la sursa.

"Odata ce barcile ajung in port, pestele si fructele de mare se pun in lazi, care apoi sunt numerotate. Fiecare lada este citita de un aparat special care reda pe un monitor cate kilograme si ce tip de peste contine, date despre calitatea pestelui. Fiecare participant la licitatie din arena are o telecomanda. Pe un ecran, cumparatorii vad suma de la care porneste licitatia, iar primul care apasa pe buton castiga licitatia. Mai apoi, pestele este transportat pe o banda mobila in spatele arenei, unde angajatii il incarca in camioane", a explicat antreprenorul.

Fiecare peste are o eticheta pe care sunt notate date despre barca care l-a pescuit, ziua si ora in care a fost pescuit, firma care l-a cumparat.

"Spaniolii, cei mai exigenti critici"

Un transport de peste din portul Villajoyosa pana in Bucuresti costa in jur de 2.000 de euro. Iar asta se reflecta si in pretul pe care il platesc consumatorii.

"Eu cumpar un kilogram de sardine cu 1 euro, iar transportul ma costa 7 euro. Cu adaosul comercial as ajunge sa vand sardinele cu 10 euro kilogramul. Nu am cum sa fac asta, pentru ca ele vin din Grecia mult mai ieftine. Atunci, compensez si pun adaos comercial la dorada, biban, scorpie de mare, corvina sau alti pesti care nu exista in partea asta a Europei. Adaosul este de 40%, plus transportul. Multa lume mi-a spus ca sunt nebun, ca o sa dau faliment. Dar daca nu esti un pic nebun in business, nu reusesti", a mai spus Sorin Barbu.

La Pescaderia by Alioli este, in primul rand, un spatiu pentru vanzare. "Cel cu care lucrez in pescarie a fost in Spania ca sa vada modul de lucru de acolo. L-am dus in pescariile si pietele din Spania sa invete cum trebuie sa se adreseze unui client care vine si cumpara peste", a explicat antreprenorul.

Restaurantul are o bucatarie deschisa, unde chef-ul italian, Andrea di Russo, gateste produsele de peste pentru a fi consumate pe loc sau pentru a fi luate acasa. Pestele este preparat dupa specific spaniol si portughez, la plita sau la cuptor. "Spaniolii sunt cei mai buni critici ai mei, pentru ca sunt foarte exigenti si vor ca pestele sa fie servit ca la ei acasa", a declarat antreprenorul.

Antreprenorul a investit intr-un sistem de livestreaming care le va permite clientilor sa aleaga, din fata laptopului sau telefonului, produsele dorite direct din galantar, simuland astfel experienta de alegere a produselor din piata de peste. Saptamanal, peste 500 de clienti calca pragul La Pescaderia.

In ultimii ani, tot mai multe restaurante se intrec in a oferi clientilor experiente gastronomice inedite. "Principalele provocari in managementul restaurantelor din Bucuresti sunt legate de stabilizarea si motivarea echipelor, avand in vedere deficitul de personal, autenticitatea conceptului, accesul la materie prima proaspata si consecventa calitatii produselor si a serviciilor. Noul parteneriat cu Portul de Peste Villajoyosa ne ajuta sa redam si in Romania aceeasi calitate a produselor si a serviciilor de care au parte si spaniolii. Un nou stil de viata sanatos. Peste de captura proaspat, adus direct din port", a declarat Bianca Barbu, co-fondator La Pescaderia.

Investitia in restaurantul-pescarie La Pescaderia by Alioli se ridica la 180.000 de euro, iar pana la finalul anului 2019, fondatorii estimeaza o cifra de afaceri de 350.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri