Este considerată cea mai bună creație a arhitecturii din SUA și poate cea mai frumoasă casă din lume, una dintre clădirile care pot schimba viziunea asupra lumii. A relansat cariera unuia dintre cei mai importanți arhitecți care au trăit vreodată și a demonstrat că arhitectura poate fi îmbinată cu natura. Face parte din patrimoniul mondial UNESCO și apare constant pe listele cu locuri pe care trebuie să le vezi într-o viață. Și totuși, abia 150.000 de turiști o vizitează anual – mai puțini decât la Bran, Brukenthal sau Muzeul Satului. Ce ascunde de fapt Fallingwater, vila construită pe o cascadă și pe care mulți o știu din poze, dar în care puțini au intrat în realitate?

La începutul anilor ‘30, milionarul american Edgar J. Kaufmann, ”prințul retailului din Pittsburgh” a decis, mai mult la insistențele soției, să-și facă o casă de vacanță. Întâmplător, fiul său, Edgar Jr, studia în acea perioadă cu Frank Lloyd Wright, cel mai faimos arhitect american, a cărui reputație era însă în declin. Lumea era captivată de modernismul lui Le Corbusier și al Bauhausului, iar stilul lui Wright, care încerca să îmbine arhitectura cu natura, era considerat învechit.

Prețul celei mai frumoase case din Statele Unite

La recomandarea lui Edgar Jr., Kaufmann i-a încredințat totuși lui Wright această lucrare, în 1934. Se spune că arhitectul a făcut planul în doar două ore – în schimb construcția vilei s-a terminat abia în 1939. Milionarul nu a fost neapărat fericit cu rezultatul final, mai ales că l-a costat de aproape 5 ori mai mult decât estimase: în jur de 150.000 de dolari a fost costul final, la care s-a adăugat onorariul lui Wright de 11.300 de dolari. În banii de azi, clădirea a costat peste 3,1 milioane de dolari, iar arhitectul a primit în jur de 240.000 de dolari.

O sumă infimă pentru ceea ce azi este considerat a fi cea mai frumoasă casă din America, dacă nu chiar din lume. Construită pe o mică cascadă, în mijlocul unei păduri, Fallingwater, cum a ajuns să fie cunoscută vila Kaufmann, este poate cel mai faimos exemplu de arhitectură organică. Încă de la sfârșitul anilor ‘30 a devenit faimoasă, ajungând chiar și pe coperta revistei ”Time”. A relansat cariera lui Wright, iar azi face parte din patrimoniul mondial UNESCO. În 1991, un sondaj realizat printre arhitecții din SUA a declarat-o ”cea mai bună creație a arhitecturii americane”.

”Vreau să trăiești cu cascada”

Familiei Kaufmann, însă, nu i-a purtat noroc: soția milionarului s-a sinucis la Fallingwater în 1952, sătulă să citească în presă despre amantele lui. Kaufmann a murit de cancer trei ani mai târziu iar magazinele care îl îmbogățiseră nu mai există: au fost preluate, în 2005, de Macy’s. Edgar Jr., care nu a avut urmași (era suficient de bogat încât să fie gay în mod public) a donat casa în 1963 unei organizații pentru conservarea patrimoniului, care o deține și azi.

Echilibrul între natură și creația umană realizat de Frank Lloyd Wright la Fallingwater e greu de descris în cuvinte, ca și alternanța din interior între spațile de trecere înguste și camerele generoase. ”Vreau să trăiești cu cascada, nu doar să o privești”, i-a spus el lui Kaufmann. Arhitectul a proiectat fiecare detaliu al casei, inclusiv mobila, și a reușit, într-un mod inegalabil, să combine confortul unei locuințe de lux cu ideea de manifest artistic.

De ce are totuși atât de puțini vizitatori Fallingwater, raportat la frumusețea, importanța și renumele său? De vină nu este faptul că numărul de persoane care pot vizita este limitat, astfel că în sezon e bine să rezervi biletele (care permit accesul doar într-un anumit interval), cu câteva săptămâni înainte, ci accesul relativ dificil. Fallingwater se află în Springfield Township, o mică localitate din Pennsylvania la o oră și jumătate cu mașina de Pittsburgh, departe de marile circuite turistice. Nici măcar americanii nu se înghesuie să o viziteze, cu atât mai puțin turiștii străini. Noi am ajuns totuși acolo, iar galeria foto este mai edificatoare decât orice descriere a clădirii. Se spune că această clădire îți poate schimba viziunea asupra lumii: imaginile o dovedesc pe deplin.

De ce este important Fallingwater și pentru România

Reședințele elitei din SUA, inclusiv cele concepute de Frank Lloyd Wright au fost un model important pentru arhitectura interbelică din România. Așa-numitul ”stil eclectic”, caracteristic vilelor de la noi din anii ‘20-’30, a fost inspirat de fapt de ceea ce proprietarii lor au văzut în revistele epocii despre viața vedetelor de la Hollywood. Le-au cerut apoi și arhitecților români să construiască ceva similar – chiar dacă deseori adaptarea este nepotrivită (de pildă, case în stil californian, complet inadecvate de la clima de la noi).

Poate cel mai cunoscut arhitect de la noi inspirat direct de opera lui Frank Lloyd Wright a fost Henrietta Delavrancea-Gibory. Unele dintre vilele pe care le-a construit la Balcic, de exemplu, Casa Constantiniu ori Casa Rasoviceanu, amintesc direct de Fallingwater. Și germanul Rudolf Fränkel, care, de altfel, și-a încheiat cariera în Statele Unite, a conceput clădiri ce trimit cu gândul la Frank Lloyd Wright, în zona Kiseleff din București.

În același timp, o posibilă sursă de inspirație pentru marele arhitect american este creația unui român – aflată însă în Tunisia și foarte puțin cunoscută la noi. Declarată, se pare, de Frank Lloyd Wright ”cea mai frumoasă casă de care am auzit”, ”Dar el Kbira” sau ”Dar Sebastian” din Hammamet a fost finalizată la începutul anilor ‘30. Era proprietatea, și în același timp creația, lui George Sebastian, un român cu sânge albastru, care se trăgea din familia de domnitori Ghica.

Cum Sebastian era un personaj extrem de monden, vila sa din Tunisia a găzduit reprezentanți ai elitei europene și americane și a apărut într-un pictorial în Vogue în 1935; imaginile de atunci arată multe elemente, mai ales de interior, ce duc cu gândul la Fallingwater. După Al Doilea Război Mondial, Sebastian a vândut-o statului tunisian și s-a stabilit în SUA, iar acum clădirea este un centru cultural, dar a fost desfigurată de restaurări neîndemânatice.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri