Petrecerea timpului pe munte, departe de agitația orașului, este unul din cele mai simple cadouri pe care ți le poți face. Acest timp va fi unul important pentru trup și suflet, fiind un mod excelent de a te deconecta de griji și probleme și, mai ales, de a respira un aer curat, tot mai greu de găsit în orașele aglomerate în care trăim. Drumețiile pe munte sunt o modalitate excelentă de a face mișcare, de a te bucura de natură și de a te elibera de stresul cotidian. Însă, înainte de a porni pe traseu pentru prima dată, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Pentru începători, prima drumeție poate fi intimidantă, deși nu este cazul. Pentru a urma un traseu montan nu ai nevoie de abilități speciale, ci doar de câteva lucruri esențiale și de ceva atenție. Deoarece vrem să te bucuri de prima ta expediție pe munte, am selectat câteva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoşti.

Alege un traseu recomandat începătorilor

Chiar dacă vor fi mai multe persoane experimentate în grupul tău, prima drumeţie pe munte este bine să fie pe un traseu de începători. Asta înseamnă un drum bine întreținut, relativ scurt, cu denivelări minime. Poți regăsi informațiile necesare pe marcajele montane (desenate pe pietre mari, pe copaci, pe stâlpi sau tăblițe speciale), pe diverse site-uri, aplicații sau direct de la persoanele ce cunosc foarte bine zona.

Adaugă în bagaj doar lucrurile necesare

Există câteva lucruri necesare pe care ar trebui să le iei cu tine atunci când pleci în drumeție:

  • Apă suficientă, în funcție de perioada pe care o vei petrece pe munte,
  • Ceva de mâncare care să-ți ofere energie și sațietate;
  • Un telefon mobil ori o stație walkie talkie pentru a putea comunica cu grupul în orice situație;
  • Cremă de protecție solară: indiferent de anotimp, soarele de la munte este puternic și, mai ales în sezonul cald, poate provoca arsuri serioase ale pielii;
  • O trusă de prim ajutor care să conțină plasturi, apă oxigenată ori iod, pansament, unguent;
  • Un fluier pentru situații de urgență (te întâlnești cu un animal sălbatic ori te rătăcești);
  • O pelerină de ploaie și o pătură termică.

Verifică vremea

Înainte de a programa o escapada pe munte este indicat să verifici prognoza meteo. Chiar dacă ploaia poate fi considerată un cadru romantic pentru unele persoane, atunci când urmezi un traseu montan este bine să o eviți. De asemenea, nu este indicat să începi această experiență atunci când se anunță vânt puternic, lapoviță etc.

Echipează-te corespunzător

Pentru că o călătorie pe munte este cu totul specială, bineînțeles că nici echipamentul nu poate fi același ca pentru o plimbare în parc. Din iunie până în septembrie vremea este, de obicei, prietenoasă cu drumeții. Una din cele mai importante reguli pe care trebuie să o cunoști este că, atunci când te plimbi pe munte, hainele din bumbac, materialul nostru preferat, trebuie evitate deoarece rețin umezeala. Pentru un echipament ca la carte, ar trebui ca îmbrăcămintea ta să includă trei straturi. Astfel, te vei putea adapta la schimbările de temperatură. Evită jeanșii și alege o pereche de pantaloni care să te protejeze de ploaie și care să fie comozi.

Dacă în materie de îmbrăcăminte există mai multe recomandări, în privința încălțămintei regula este una singură: alege întotdeauna ghetele create special pentru drumeții. Acestea oferă piciorului stabilitate și au o talpă care, în anumite situații, poate chiar să-ți protejeze sănătatea.

Nu lăsa nimic în urma ta

Ultima recomandare este una general valabilă: nu lăsa nimic în urma ta. Fie că este vorba despre resturi alimentare, șervețele sau orice altceva, nu uita să le iei cu tine până la primul coș de gunoi. A nu lăsa gunoaie în urma ta reprezintă un semn de respect față de natură, dar și față de tine.

Cele cinci sfaturi de mai sus te vor ajuta să planifici cât mai bine prima ta experiență pe munte. Siguranţa este prioritară atunci când explorezi natura şi, atât timp cât acorzi atenţia necesară, nu-ţi rămâne decât să te bucuri de experienţă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri