Desemnarea celui mai Mare Roman a insemnat de la dezbateri inversunate, luari de cuvant, ironii, bucurii, regrete, pasiune, inversunare, investitii, provocari, numararea voturilor, 107 ore de emisie, vox-popuri, campanii de promovare si pana la curiozitatea si nevoia de a dezvalui si creea atitudini, de a provoca intreaga natiune la dezbateri despre valoare, identitate si demnitate nationala.
Stefan cel Mare a fost desemnat cel mai mare roman al tuturor timpurilor, in campania Mari Romani de la TVR, acumuland 77.493 de voturi din totalul de 363.846 de voturi exprimate.

Intr-un show care s-a desfasurat pe parcursul a trei ore, gazduit de Irina Pacurariu, Radu Naum si Florin Iaru, telespectatorii TVR 1 au fost martorii ultimei confruntari intre sustinatorii celor 10 finalisti ai campaniei lansate de TVR. Avocatii celor 10 Mari Romani - Vlad Craioveanu, Bogdan Naumovici, Adrian Cioroianu, Ioan T. Morar, Andrei Gheorghe, Mircea Diaconu, Dragos Bucurenci, Dan C. Mihailescu, Sandra Pralong si Stejarel Olaru, prezenti in studioul Pangrati al TVR, au facut uz de ultimele argumente pentru a-i convinge pe telespectatori de valoarea personalitatii sustinute, de amprenta pe care aceasta a lasat-o in evolutia Romaniei. Lor li s-au alaturat alte persoane publice, jurnalisti, oameni de cultura. Printre acestia amintim: Neagu Djuvara, Corina Dragotescu, Cornel Nistorescu, Anca Alexandroaie, Horia Ghibutiu, Liviu Mihaiu, Dragos Varsandan, Ileana Lucaciu, Laurentiu Ciocazanu, Alin Ionescu, Andreea Raducanu, Octavian Bellu.

Top 10 Mari Romani

Locul I - Stefan cel Mare 77.493 voturi 21,30%;
Locul II - Carol I 52.474 voturi 14,42%;
Locul III - Mihai Eminescu 50.640 voturi 13,92%;
Locul IV - Mihai Viteazu 48.725 voturi 13,39%;
Locul V - Richard Wurmbrand 46.973 voturi 12,91%;
Locul VI - Ion Antonescu 27.483 voturi 7,55%;
Locul VII - Mircea Eliade 17.019 voturi 4,68%;
Locul VIII - Alexandru Ioan Cuza 16.383 voturi 4,50%;
Locul IX: Constantin Brancusi 14.831 voturi 4,08%;
Locul X Nadia Comaneci 11.825 voturi 3,25%.

Ce a insemnat campania Mari Romani?

Un total de 107 ore de emisie (6.420 de minute) a alocat de TVR emisiunilor, dezbaterilor, show-urilor in direct, documentarelor, spoturilor de promovare. Din cele 107 ore, 85 de ore au insemnat dezbateri, show-uri, documentare, 11 ore au insumat miniproductiile pana in spectacolul din 8 iulie (vox-pops, pilule despre personalitati, eseuri cu vox-pops in diferite comunitati de oameni), iar alte 11 ore a adunat campania de promovare pe cele patru posturi ale TVR. Peste 6.900 de spoturi au fost difuzate pana inainte de finalul campaniei Mari Romani.

Romanii si-au votat alesul: Stefan cel Mare, cel mai mare roman al tuturor timpurilor
Pana la inceputul lunii septembrie au fost generate peste 350 de articole in presa centrala, locala si agentii.Tot despre cifre, insa la capitolul audiente, TVR a fost lider cu show-ul de debut al programului Mari Romani (din 27 mai), 1.511.000 de telespectatori la nivel national urmarind emisiunea. Ultima confruntare pentru desemnarea celui mai mare roman, din 21 octombrie, a fost de asemenea lider de audienta la nivel national, aducand in fata micilor ecrane, in medie, 1.468.000 de telespectatori (rating 7,5%, share 18,6%).

Dintre cele mai urmarite dezbateri pe marginea proiectului, la nivel national, au fost: spectacolul din 8 iulie, in care a fost anuntat topul 100 Mari Romani (in medie, 902.000 de telespectatori au vizionat la TVR 1 acea editie), dezbaterea despre femeile din top 100 Mari Romani din data de 10 iulie (care a adunat peste 907.000 de telespectatori la nivel national), apoi cea din 7 august in care s-a discutat despre politicienii din top 100 (peste 1.064.000 de telespectatori). Din seria de cinci dezbateri X vs. Y, cea mai vizionata a fost cea din 21 septembrie, in care Ioan T. Morar il sustinea pe Alexandru Ioan Cuza, iar Bogdan Naumovici pe Nadia Comaneci (peste 1.010.000 de telespectatori inregistrati), urmata de cea in care Sandra Pralong l-a sustinut pe regele Carol I, iar Mircea Diaconu pe Mihai Viteazu (997.000 de telespectatori), locul al treilea revenind dezbaterii in care Andrei Gheorghe pleda pentru Mihai Eminescu, iar Stejarel Olaru pentru Richard Wurmbrand (in medie, 875.000 de telespectatori, la nivel national).

Romanii si-au votat alesul: Stefan cel Mare, cel mai mare roman al tuturor timpurilor
Dincolo de alegerea celui mai valoros roman al tuturor timpurilor, pe parcursul a cinci luni, perioada de derulare a proiectului, TVR si-a propus sa dezvaluie si sa creeze atitudini, sa se transforme intr-un forum al dezbaterii despre valoare, identitate si demnitate nationala. De asemenea, programul si-a propus sa fie o oglinda a societatii romanesti actuale, prin intermediul valorilor in care credem noi, romanii.

Personalitati TOP 10

Ion Antonescu militar pragmatic, om de o severitate excesiva, a absolvit Academia Militara de la Saint-Cyr, ca sef de promotie. A fost supranumit Cainele rosu. In 1940 a fost numit prim-ministru al Romaniei de catre Carol al II-lea, autoproclamandu-se ulterior sef al statului si lasandu-i Regelui Mihai un rol pur simbolic. A dus Romania in Razboi alaturi de Hitler. A acceptat de la el zona Transnistriei, unde au fost deportati si exterminati majoritatea evreilor din Basarabia si Bucovina, precum si unii evrei si romii din Romania. Pe de alta parte, a decis sa nu puna in aplicare planurile de deportare a evreilor din Vechiul Regat in lagarele de exterminare naziste. Arestat la 23 august 1944, a fost detinut in Rusia si Romania, judecat pentru crime de razboi si executat la Jilava, la 1 iunie 1946.

Romanii si-au votat alesul: Stefan cel Mare, cel mai mare roman al tuturor timpurilor
Carol I inseamna Romania moderna. Avea numai 27 de ani cand a sosit in Romania A gasit aici o tara cu o soarta incerta si o politica fara perspective europene, o tara subdezvoltata, aflata sub suzeranitate turca. 48 de ani de domnie, cea mai lunga din istoria noastra, au insemnat afirmarea Romaniei ca stat modern pe harta Europei, un stat respectat si stabil, independent fata de Imperiul Otoman, acceptat in marea cultura europeana. A facut ordine in institutiile vitale din acel moment: armata, academia, parlamentul, economia. Model de disciplina si punctualitate, firea lui era in contrast cu tara lipsita de masura si mereu in schimbare.

Nadia Comaneci legenda gimnasticii mondiale, a atins perfectiunea si a revolutionat gimnastica, obtinand prima nota maxima din istoria acestui sport. Intruchipare a ambitiei, curajului si a sigurantei de neegalat, la 14 ani, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a uimit lumea si a obtinut ceea ce nu reusise nimeni inaintea ei: acel 10 pe care calculatoarele de atunci nu stiau sa-l afiseze. Si nu o data, ci de sapte ori. Numele ei este sinonim cu Romania, Nadia aducand in constiinta lumii o tara despre care multi nu stiau ca exista.

Al. I. Cuza - este cel care a transformat visul de secole al romanilor in realitate. A fost infaptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859 si primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al Romaniei (1862-1866). A fost autorul unor reforme cruciale pentru romani. Aproape ca nu a existat domeniu de activitate economica, social-politica, administrativa, culturala sau militara in care Cuza sa nu fi adus imbunatatiri si innoiri organizatorice. A format un parlament unic, a numit un singur guvern pentru ambele principate si a fixat capitala noului stat la Bucuresti (1862). In timpul domniei sale au fost infiintate primele institutii de invatamant superior. Cuza a fost silit sa abdice la 11 februarie 1866.

Mircea Eliade - adolescentul miop fascinat de ocultism, celebru inca din tinerete, liderul generatiei interbelice este cel mai citat autor roman in lumea academica. Celebru si respectat de Occident, tradus in aproape toate limbile, a devenit parintele fondator al istoriei religiilor, catedra de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago purtandu-i numele. Un tip incomod, setos de relativitati, Mircea Eliade este un caz fara precedent in cultura romana. Nu s-a sfiit sa porneasca de unul singur o revolutie. Prin resacralizarea lumii, Eliade a deschis calea marii revolutii spirituale care a fost, in mod cert, pasul de cotitura al secolului al XX-lea. A fi roman este, pentru mine, a trai, a exprima si a valoriza aceasta lume intre lumi, sustinea Eliade.

Mihai Eminescu a turnat in forma noua limba veche si-nteleapta. Este contemporan cu noi, desi a murit in urma cu peste un secol. Spirit universal, a fost condamnat sa ramana in granitele limbii romane. Este poet national, dar prea putini romani i-au citit poezia cu adevarat. Daca putem vorbi de o limba de lemn a criticii, in cazul lui Eminescu exista cele mai multe sabloane. Receptarea operei lui Eminescu ar putea tine locul unei radiografii a spiritualitatii romanesti. Eminescu a fost un om de cultura desavarsit: poet, jurnalist, prozator si traducator.

Stefan cel Mare - remarcabil comandant de osti, a facut din Moldova un stat puternic, bogat si respectat. A urmarit intarirea autoritatii domnesti si a asigurat prosperitatea economica a tarii. Pe plan extern, a purtat numeroase batalii pentru apararea independentei Moldovei, respingand numeroasele incercari de cotropire ale dusmanilor. In lupta dusa pentru stoparea expansiunii otomane, a obtinut un sir de victorii de prestigiu care au oprit inaintarea stapanirii otomane spre centrul Europei. In urma uneia dintre ele, cea de la Podul Inalt (Vaslui), a primit titlul de "Atlet al lui Christos" din partea papei Sixt al IV-lea. Pe plan cultural, Stefan este cel mai important ctitor de biserici si manastiri din Moldova medievala, in epoca sa cristalizandu-se asa numitul "stil moldovenesc".

Mihai Viteazul a influentat decisiv istoria romanilor. La 1600 a reusit, pentru prima data, sa uneasca Tarile Romane proclamandu-se din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata tara Moldovei. Infaptuirea politica a lui Mihai a starnit nemultumirea dusmanilor interni si externi. Formarea unui stat puternic i-a speriat pe habsburgi, poloni si otomani, fiecare urmarind sa stapaneasca Tarile Romane. Mihai a impus un model, a inaugurat o epoca, platind insa cu capul indrazneala de a infrunta marile puteri.

Richard Wurmbrand - s-a nascut la Bucuresti in 1909, intr-o familie de evrei romani. Ulterior, s-a convertit la crestinism, iar mai tarziu a fost pastor lutheran. In timpul celui de al doilea razboi mondial, a desfasurat o lucrare misionara crestina ilegala, fiind arestat de cateva ori. La sfarsitul razboiului, dupa instalarea comunistilor la putere, a inceput o activitate subterana de propovaduire a Evangheliei. In 1948, a fost rapit de pe strada de agentii guvernului si a disparut in sistemul inchisorilor comuniste. A iesit din inchisoare in 1964 continuandu-si activitatea interzisa in biserica. Stabilit in America in 1966, a infiintat o organizatie avand ca scop sprijinirea crestinilor persecutati de regimurile comuniste. A murit pe 17 februarie 2001, la varsta de 91 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri