Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a acţionat în instanţă conducerea Societăţii Române de Televiziune pentru refuzul de a-i pune la dispoziţie, în baza Legii nr. 544/2001, documentele care au stat la baza acordării, din anul 2018 şi până în prezent, a sumei de 4,9 milioane lei (aproximativ 1,022 milioane euro), pentru plata orelor suplimentare prestate de anumiţi salariaţi, scrie Agerpres.

SRJ MediaSind a solicitat, în baza Legii nr. 544/2001, să i se comunice o serie de informaţii de interes public, respectiv situaţia orelor suplimentare efectuate lunar pe fiecare compartiment/serviciu/direcţie, în perioada 1 ianuarie 2018 - până în prezent, şi suma totală plătită lunar pentru aceste ore, situaţia cuprinzând sumele acordate pentru fiecare lună/compartiment/serviciu/direcţie, în perioada 1 ianuarie 2018 - până în prezent şi copii după toate Notele de fundamentare întocmite pentru acordarea plăţii orelor suplimentare, întocmite în perioada 1 ianuarie 2018 - până în prezent, pentru fiecare compartiment/serviciu/direcţie, cu anonimizarea datelor cu caracter personal.

"Pârâta SRTV, prin preşedinte-director general Doina Gradea a oferit, prin adresa nr. C/236/09.04.2020, un răspuns incomplet şi redactat superficial, mai mult, la solicitarea de la pct. 3 a refuzat să ne răspundă. Întrucât ni s-au oferit date incomplete, MediaSind a reacţionat printr-o Reclamaţie administrativă, întregistrată la Registratura SRTV cu nr. 10 262 din 13.04.2020, prin care informa conducerea SRTV că răspunsul oferit prin adresa nr. C/236/09.04.2020 şi semnată de preşedintele-director general al SRTV, Doina Gradea, este incomplet, fiind menit, credem noi, să ascundă unele presupuse ilegalităţi. Această concluzie era dictată de refuzul conducerii SRTV de a se pronunţa în legătură cu întrebarea nr. 3, şi anume, să pună la dispoziţie copiile după toate Notele de fundamentare/Acord acord privind modificarea graficului de activităţi aferente programelor şi producţiei TV din anexa 6 CCM pentru acordarea plăţii orelor suplimentare, întocmite în perioada 1 ianuarie 2018-până în prezent, pentru fiecare compartiment /serviciu/direcţie, cu anonimizarea datelor cu caracter personal", se menţionează în comunicat.

MediaSind precizează că, potrivit prevederilor art. 75 alin. 6 şi art. 77 alin. 3 din Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, munca suplimentară poate fi efectuată numai cu acordul salariatului şi după ce s-a obţinut aprobarea de la factorii de decizie abilitaţi, prin completarea Anexei nr. 6 la CCM, prin care angajatorul îşi asumă necesitatea prelungirii programului de muncă.

"În baza răspunsului primit, tragem concluzia că SRTV, prin conducerea sa, ar fi plătit preferenţial şi fără documente legale orele suplimentare din tabelele anexate adresei nr. C/236/09.04.2020, în sumă totală de 1.564.255 lei pentru anul 2018, 2.717.081 lei pentru anul 2019 (numai în luna decembrie 2019 s-au plătit 281.511.lei pentru 5.609 ore suplimentare!). În anul 2020, în aceeaşi manieră, s-au plătit 626.394 lei pentru 6.346 ore prestate în luna ianuarie şi 4.602 ore ce ar fi fost efectuate în luna februarie. Totalul acestor sume cheltuite pentru prestarea unor ore suplimentare reprezintă 4.907.719 lei, aproximativ 1.022.441 euro! Potrivit informaţiilor primite din surse apropiate conducerii, aceste plăţi ar reprezenta doar o parte din sumele efectiv plătite, sumele reale putând fi chiar duble! Din acest motiv, am solicitat conducerii SRTV să verifice încă o dată informaţiile transmise şi să se semneze pentru conformitate cu originalul fiecare anexă trimisă, dar cererea noastră a fost ignorată", explică reprezentanţii SRJ MediaSind.

Ei precizează că subiectul întrebării la care conducerea SRTV a refuzat să răspundă este foarte important pentru angajaţii SRTV, pentru că aceştia trebuie să ştie dacă aceasta a respectat dispoziţiile legale, plătind peste un milion de euro sau chiar dublu anumitor angajaţi, pentru efectuarea de ore suplimentare.

Sindicaliştii menţionează că la această reclamaţie administrativă nu au primit niciun răspuns în termenul solicitat, motiv pentru care conducerea SRTV a fost acţionată în justiţie.

"Având în vedere că faptele prezentate pot atrage chiar răspunderea penală a conducerii SRTV şi a membrilor comisiei de soluţionare a reclamaţiilor administrative din SRTV, în cursul săptămânii viitoare avocaţii MediaSind vor sesiza şi instituţiile judiciare. Administraţia Gradea şi politicienii care o sprijină în continuare, în pofida evidenţei abuzurilor pe care le comite aceasta aproape zilnic, în detrimentul cetăţenilor, dar şi al salariaţilor, trebuie să înţeleagă că Televiziunea Naţională nu este un SRL aflat la cheremul grupurilor de interese. Chiar dacă anchetele penale şi procesele intentate durează foarte mult timp, avem convingerea că, până la urmă, cei vinovaţi vor plăti pentru infracţiunile comise", mai scrie în comunicat.

MediaSind TVR a depus un denunţ prin care a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi în Televiziunea Naţională.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri