În decembrie 2020 toate rezoluțiile se îndreptau către anul bun de reîntoarcere la viața cu evenimente mari, cu “fără restricții”, cu vacanțele ce fuseseră amânate, cu bună dispoziție pusă în paranteză de către pandemie.

Material de opinie scris de Ștefan Chiritescu, Head of Strategy la McCann București.

Researchurile lunii ianuarie, dincolo de diferențele metodologice, mergeau spre două zone mari: “renewal” și “meaningful life”.

Două trenduri absolut firești în contextul în care viața se oprise, dar noul an a început la fel de complicat cum se terminase cel anterior.

Logica închis/deschis în viața socială, în desfășurarea anului școlar, în planificarea/anularea concediilor, în planificare/anulare, a făcut ca anul nou să semene cu cel vechi. Dar cele două mega-trenduri deja amintite și-au găsit formele de manifestare, pe principiul adaptabilității.

Pe zona de “meaningful life” a crescut și mai mult atenția pe care oamenii au acordat-o brandurilor în încercarea acestora de a juca un rol tangibil în viața oamenilor.

Un bun exemplu, este zona de telecom unde jucătorii au beneficiat de contextul pandemic și postpandemic. Astfel, Vodafone a continuat să-și construiască purpose-ul: technologia este un factor de progres în viața oamenilor. Sub acest purpose s-au organizat mai multe inițiative de brand: de la Hitplay-showul digital dedicat generației Z care își caută o voce, la Pădurea Smart- un construct tehnologic în care pădurarii erau anunțați în timp real de încercările de tăieri ilegale.

Tot în zona de meaningful life, KFC a vorbit despre diversele scenarii de întoarcere la viața reală, nu doar normală. Un exemplu foarte bun despre cum o ofertă de food retail a fost integrată într-o comunicare cu un mesaj mai mare.

Apropos de mesaj mai mare, clasicul Pate Ardealul a ales să vorbească despre egalitatea dintre cele două sexe într-o manieră direct relaționată la platforma de brand plină de Fainoșag.

Celălalt trend major, “renewal” a avut și el exemplele sale relevante: în locul unei banale promoții cu premii, Neumarkt a decis ca perioada de vară să fie dedicată unei activări comerciale ancorate în platforma de brand: bărbații cum trebuie au nevoie de tool-uri pe măsură. Și a ieșit o promoție care a dat doar două premii mari, dar îmbrăcat într-o experiență solidă: 2 kituri full option pentru mers la grătar.

La rândul sau, Emag s-a decis să vândă (și) haine, și a desenat această oferta ca pe un asset distinct în care hainele banale gen tricouri sau seturi de șosete au devenit vedetele unui podium de modă.

Anul trecut ne-a adus multe lucruri, mai bune și mai puțin bune, dar a adus și un efort considerabil din partea brandurilor de a găsi noi moduri de a se apropia și interacționa cu publicurile lor. Nu știu dacă a fost un an al creativității execuționale, dar cu siguranță a fost un an al creativității în gândirea strategică. Ceea ce este un pas înainte în marcomul autohton.

Sursa foto: McCann

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri