Autoritatile franceze ii interzic patronului LVMH, Bernard Arnault, sa detina pachetul majoritar de actiuni la cele mai importante doua publicatii de afaceri franceze, "La Tribune" si "Les Echos".

"Pentru a pastra solidaritatea noastra cu titlul, noi suntem pregatiti sa ramanem actionari", a declarat Bernard Arnault. Pentru achizitionarea "La Tribune" s-au aratat interesati deja si mai multi cumparatori, printre care si omul de afaceri francez Vincent Bollore, care detine si actiuni la grupul de publicitate Havas.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Bernard Arnault a oferit pentru cotidianul economic "Les Echos" un cec de 250 de milioane de euro, cu 80 - 100 de milioane de euro mai mult decat valoarea estimata de unii analisti.

Jurnalistii din redactia cotidianului "Les Echos" au facut greva de trei ori in ultima luna, de la aflarea vestii posibilei vanzari. Ei au spus ca se tem pentru independenta editoriala a publicatiei in cazul achizitionarii de catre Bernard Arnault si grupul LVMH.

Citeste si:

Compania Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), detinuta majoritar de Bernard Arnault, este cea mai mare companie de produse de lux din lume si detine, printre altele, casele de moda Louis Vuitton, Donna Karan si Givenchy, marcile de parfumuri Christian Dior si Kenzo, marcile de bauturi Krug si Dom Perignon si brandurile de ceasuri si bijuterii Chaumet si TAG Heuer. LVMH detine cotidianul economic "La Tribune"si revista lunara "Connaissance des arts", precum si mai multe posturi de radio. Cotidianul "La Tribune" are un tiraj zilnic de 77.000 de exemplare. Publicatia numara 200 de angajati, iar, anul trecut, a inregistrat pierderi de 18 millioane de euro.

Cotidianul economic "Les Echos" este editat de compania Les Echos, detinuta de grupul britanic Pearson, care mai este proprietarul, printre altele, si al "Financial Times" si a 50% din "The Economist". Compania Les Echos mai detine un site de internet, revista "Enjeux" si mai multe servicii de informatii. Cotidianul are un tiraj zilnic de 119.000 de exemplare. In 2006, compania, care numara 500 de angajati, a avut o cifra de afaceri de 126 de milioane de euro si un profit de 10 milioane de euro, "Les Echos" fiind unul dintre putinele cotidiene franceze care aduc profit.