Cu foarte mici exceptii, sistemul educational romanesc nu pregateste adolescentii si tinerii adulti pentru perioada in care vor ajunge sa castige primii bani “munciti” si vor trebui sa faca primele decizii financiare din viata. Care sunt aceste decizii si cum te poti pregati de viata financiara a unui adult?

Investeste (sau cere parintilor sa investeasca) in educatia ta

Pentru un elev de liceu, alegerea facultatii este primul pas in stabilirea carierei. Desigur, exista numeroase situatii in care absolventii unei facultati ajung sa lucreze in domenii complet diferite, insa de ce ai vrea sa irosesti bani si 3-5 ani din viata intr-o facultate care va insemna zero pentru cariera ta?

Atunci cand iti alegi facultatea, incearca sa gasesti un echilibru intre nivelul tau de interes pentru respectivul domeniu si, realist vorbind, sansele de angajare in respectivul domeniu.

De asemenea, inainte de alegerea facultatii pe care o vei urma, incearca sa discuti cu persoane care au absolvit respectiva institutie de invatamant si incearca sa afli cateva lucruri simple:

  • Cat de greu este sa te angajezi, dupa absolvire, in domeniul respectiv?
  • Care este salariul oferit incepatorilor cu studii in respectivul domeniu?
  • Daca ar avea posibilitatea de a face alta alegere, ar schimba facultatea aleasa? De ce?

Nu in ultimul rand, incearca sa afli si care sunt costurile asociate respectivei facultati. Bineinteles ca ideal ar fi sa urmezi o facultate de stat, ocupand unul dintre locurile “la buget”, insa lucrurile se pot schimba pe parcurs. Asigura-te ca daca va fi nevoie, vei putea plati taxele de scolarizare timp de cativa ani. Puteti gasi AICI o lista cu taxele de studii percepute de majoritatea facultatilor importante din Bucuresti.

“Aleg facultatea X, pentru ca joburile din acel domeniu sunt foarte bine platite”

Suna bine, dar te-ai intrebat vreodata de ce acel job este atat de bine platit? Poate ca cerintele pentru angajare sunt foarte ridicate, poate ca este dificil sa patrunzi in respectivul domeniu (vezi cazul avocatilor/intrarea in Barou), sau poate ca jobul respectiv pur si simplu este dificil/plictisitor/foarte stresant.

Inainte de a-ti alege cariera, intreaba-te daca ai putea sa lucrezi in respectivul domeniu timp de 20 de ani sau chiar mai multe decenii. Daca urmatorul salariu este singurul lucru care te face sa te simti bine despre un job, cel mai probabil nu vei rezista prea mult in acea companie sau institutie. Extrem de putine persoane “reusesc” sa isi urasca jobul, dar sa isi iubeasca salariul timp de mai multi ani.

Primul card si primul cont bancar

La 18 ani vei putea sa iti deschizi primul cont bancar si sa ai primul card de credit sau de debit, fara sa mai fie nevoie sa fi insotit de un parinte sau un tutore pentru a face acest lucru.

Chiar daca nu esti inca salariat si nu ai foarte multi bani la dispozitie, este ideal sa iti deschizi un cont bancar pentru a putea incasa sume de bani atunci cand este nevoie, dar si pentru simplul motiv ca trebuie sa te obisnuiesti cu aceasta parte din viata financiara a unui adult.

Costurile percepute pentru administrarea unui cont bancar sunt minore (in general cateva zeci de lei pe an), sau uneori sunt chiar zero in cazul anumitor banci cu oferte speciale pentru studenti.

Primul loc de munca

Intre 15 si 20 de ani vei avea posibilitatea de a avea primul job part-time sau full-time. De notat ca nimeni nu spune ca este obligatoriu sa te angajezi atat de devreme, insa daca timpul iti permite, cateva luni sau ani de experienta la aceasta varsta s-ar putea sa conteze in viitor.

De asemenea, chiar si un job cu norma redusa te va ajuta sa inveti care sunt drepturile si responsabilitatile pe care le ai ca angajat, inclusiv ce taxe sunt platite din salariul tau catre stat si cum ajunge o parte din salariul tau in fondurile de pensii private.

Desi situatia ta financiara va fi mereu determinata de veniturile pe care le incasezi, la varsa aceasta salariul nu ar trebui sa fie principala prioritate. Educatia si experienta dobandita la locul de munca sunt mult mai importante decat cateva sute de lei in plus la salariu cand ai 18 ani.

Primele economii si investitii

Intre 15 si 20 de ani cel mai probabil locuiesti cu parintii, iar majoritatea cheltuielilor pe care le ai sunt acoperite de acestia. Totusi, daca te angajezi, nu ar fi rau sa incerci sa iti faci un buget lunar, urmarind cateva reguli extrem de simple precum:

  • Nu cheltui intr-o luna mai mult decat ai castigat in acea luna;
  • Depune minim 10% din salariul tau lunar intr-un cont bancar;
  • Timp de cateva luni, incearca sa pui deoparte suma pe care ar trebui sa o platesti sub forma de chirie in cazul in care te-ai muta.

Nu in ultimul rand, invata sa faci diferenta intre economisire si investitie. Economisirea este in general reprezentata de depozitele bancare. Economisirea este un obicei sanatos care iti va asigura stabilitate financiara, insa nimeni nu se imbogateste cu dobanzi de 1-2% pe an.

Daca vrei mai mult, va trebui sa investesti, iar pentru a investi vei avea nevoie de diverse alte instrumente financiare, actiunile tranzactionate pe bursa si plasamentele in fondurile de investitii fiind optiunile “la indemana” pentru romani. Despre acestea insa, intr-un articol viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri