Oligarhii ruși ar putea folosi sisteme de plată informale bazate pe încredere, cunoscute sub numele de Hawala, pentru a se sustrage de la sancțiunile financiare impuse de Occident, într-o mișcare care nu este ilegală, dar reflectă disperarea lor, spun experții.

Hawala permite transferul fondurilor de la o entitate la alta fără a muta efectiv niciun ban. Nu există înregistrări deoarece nu este necesară nicio documentație. Deși este adesea folosit în scopuri legitime, cum ar fi situațiile în care muncitorii străini trimit bani acasă membrilor familiei, din țara de origine, tranzacțiile Hawala au fost, de asemenea, legate de finanțarea terorismului, scrie Bussines Insider.

În urma atacurilor din 11 septembrie 2001, guvernul SUA a cercetat și a vrut să afle cum și-a finanțat Al Qaeda atacurile.

„Deoarece se cunosc puține lucruri despre Hawala, acest sistem informal pune dificultăți oficialilor de aplicare a legii care doresc să urmărească fondurile utilizate în aceste diverse scopuri”, a declarat Senatorul Paul Sarbanes într-o audiere a Senatului din 14 noiembrie 2001.

Retail jobs

Metode disperate pentru situații disperate

Doi experți au comentat asemănările dintre oligarhii care pot folosi Hawala și finanțarea terorismului și au analizat modul în care lipsa de reglementare a sistemelor de plăți subterane atrage persoanele sancționate.

David Claridge, directorul executiv al companiei de informații de securitate Dragonfly, a spus că dacă oligarhii folosesc Hawala sau orice sistem informal de plată pentru a muta banii, trebuie să fi rămas fără alte opțiuni. Acest lucru ar implica sute de mii de tranzacții mai mici, mai degrabă decât una mare, a adăugat el.

Shane Riedel, expert în criminalitate financiară și director executiv al Elucidate, care analizează modelele în mișcarea banilor, a spus că persoanele sancționate care încearcă să mute fonduri din conturile lor fac asta ca urmare a unei situații disperate.

Citeste si:
Numărul personalului militar american desfășurat în România va...
Numărul personalului militar...

Hawala și alți astfel de furnizori au asemănări cu sistemele de plată obișnuite, dar nu sunt documentate oficial, ceea ce le face mai greu de urmărit. De altfel, acesta este și motivul pentru care există atât de puține informații despre activitățile Hawala.

În 2020, Departamentul de Trezorerie al SUA a vizat facilitatorii financiari Isis și companiile de transfer de bani care foloseau Hawala, ca urmare a unor măsuri adoptate pentru a elimina sursele de venit ale unui dintre cele mai cunoscute grupuri de extremiști din lume.

Riedel a spus că una dintre diferențele legate de modul în care oligarhii pot folosi Hawala și modul în care acesta a fost folosit pentru finanțarea terorismului este că tranzacțiile cu Hawala pot fi legitime, mai ales în Orientul Mijlociu, „pentru că sunt mai ieftine”. Conform cercetărilor efectuate de Grupul de acțiune financiară în 2013, sistemele informale de plată prezintă un risc de finanțare a terorismului din cauza lipsei de reglementare și a existenței lor în afara sistemului bancar convențional.

Citeste si:
De ce jumătate dintre primii 20 de miliardari ai Rusiei nu au fost...
De ce jumătate dintre primii...

Claridge a spus că este mai ușor să dai peste Hawala în țările în care pot fi găsiți lucrători migranți, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau Dubai.

Riedel a spus: „Dacă lucrezi constant în Arabia Saudită, poți să mergi la Western Union și să plătești, de exemplu, 8 dolari pentru un transfer, sau poți merge la o rețea Hawala, pe care a folosit-o tatăl tău și pentru care vei plăti doar trei cenți”.Ar fi mult mai greu de determinat numele entităților sau persoanelor care fac tranzacții Hawala, a adăugat Riedel. Doar pentru că vezi un Hawaladar (un dealer Hawala), „nu ar exista neapărat un indiciu că există ceva ilicit asociat cu asta”.

El a susținut că oligarhii pot începe să folosească Hawala dacă băncile lor rămân sancționate și nu pot face tranzacții. „Cu toate acestea, mulți au familii care locuiesc în SUA și care vor să le trimită bani, au copii care învață la școli importante și trebuie să le trimită numerar, indiferent de motiv”.

Citeste si:
Cum vrea UE să oprească mesajele „de natură teroristă” de pe...
Reglementare nouă de la UE:...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri