Atunci când reușim să ne cumpărăm tot ce este necesar traiului zilnic, sau când ne oferim mici plăceri, banii sunt o sursă de satisfacție. Pe de altă parte, în lipsa unei gestiuni sănătoase, ei pot deveni o sursă de stres și anxietate. Pentru a avea o relație sănătoasă cu banii, este important să ne informăm corect și să adoptăm obiceiuri financiare sănătoase. Îți prezentăm, în continuare, câteva sfaturi prin care poți schimba și îmbunătăți situația financiară.

Lipsa unui plan B și a unei viziuni pe termen lung

Un plan financiar de rezervă îți oferă siguranță în cazul în care te confrunți cu situații neașteptate. Acest plan îți permite să gestionezi evenimentele fără a fi nevoit să te bazezi doar pe veniturile curente, sau să recurgi la împrumuturi costisitoare. Iată câteva idei practice de acțiuni pentru asigurarea viitorului tău financiar:

Investește în tine pentru a-ți dezvolta abilități și competențe valoroase pe piața muncii. Asta te va ajuta să îți dezvolți domeniul carierei și, în timp, să obții un venit mai mare decât cel de acum.

Explorează opțiunile de asigurare, pentru a-ți proteja bunurile și sănătatea. O asigurare de viata vă oferă ție și celor dragi protecție financiară în situații neprevăzute. În funcție de nevoile pe care le ai și de planurile tale de viitor, poți alege varianta de asigurare care ți se potrivește cel mai bine.

A avea un plan B înseamnă a acționa din timp. Stabilește care îți sunt obiectivele financiare pe termen lung. Definirea lor te ajută să-ți concentrezi eforturile pentru a-ți construi un plan financiar solid, din timp. De exemplu, dacă știi exact că, la vârsta pensionării, vrei să continui să te bucuri de viață, fără să ai grija banilor, atunci vei fi motivat să găsești soluții din timp: poate să îți faci o pensie privată, să iei în calcul un plan de economii.

Lipsa unui plan de economii

Existența unor rezerve financiare pentru viitor este esențială în cazul apariției unor evenimente neprevăzute. Poți încerca strategii de economisire, cum ar fi:

  • Creează-ți un buget lunar. Asta îți va oferi o imagine clară a veniturilor și cheltuielilor, te va ajuta să reduci cumpărăturile nesemnificative și să identifici zone în care poți face economii;
  • Inițiază un transfer automat, lunar, din contul tău curent către un cont de economii sau apelează la un instrument de investiții, astfel încât să nu fii tentat să cheltuiești banii în mod accidental;
  • Identifică alternative mai ieftine pentru produse și servicii pe care le utilizezi în mod obișnuit, prin compararea prețurilor sau căutarea de reduceri și oferte speciale;
  • Ia în calcul să faci economii la facturile de utilități, prin reducerea consumului de energie sau prin folosirea transportului în comun, în locul mașinii personale.

Tendința de a nu ține evidența cheltuielilor

Shoppingul poate fi relaxant, atâta vreme cât moderația este cuvântul de ordine. O evidență la zi a tuturor cheltuielilor te poate ajuta să eviți cumpărăturile inutile și să te încadrezi în planul de economisire dorit. Există mai multe metode prin care poți face acest lucru:

  • stabilește un buget lunar sau săptămânal, pentru diferite categorii de cheltuieli, și înregistrează-le manual într-un jurnal sau într-un registru dedicat;
  • folosește aplicațiile mobile speciale, care te ajută să urmărești cheltuielile și să-ți gestionezi bugetul, sau utilizează programe precum Microsoft Excel sau Google Sheets, pentru a crea foi de calcul personalizate, pentru urmărirea cheltuielilor;
  • plătește cu cardul, pentru a putea consulta tranzacțiile înregistrate automat în extrasele de cont. De asemenea, unele aplicaţiile de banking îţi pot oferi diferite rapoarte lunare, astfel încât poţi vedea care sunt cheltuielile tale în raport cu veniturile.

Lipsa informațiilor

Părerile despre cheltuieli și economisire pot diferi de la o persoană la alta. O autoevaluare a percepției tale actuale despre bani te poate ajuta să vezi care este situația reală în momentul actual. Poți face acest lucru punându-ți o serie de întrebări, cum ar fi:

  • Sunt disciplinat la capitolul cheltuieli sau fac cumpărături din impuls?
  • Am luat decizii financiare bune sau mai puțin bune, de-a lungul timpului?
  • Sunt nesigur sau încrezător, atunci când vine vorba de bani?
  • De ce am luat decizii financiare necorespunzătoare?

Pe lângă aceste întrebări, poți studia cărți din domeniul financiar, poți consulta surse de știri financiare și site-urile instituțiilor de profil sau poți citi cursuri dedicate economiei și gestionării banilor.

Atunci când reușim să ne gestionăm banii într-un mod responsabil și echilibrat, suntem în măsură să ne bucurăm de o viață mai bună și fără griji. Economisirea, investițiile, strategiile de planificare a bugetului personal și obiectivele realiste sunt soluțiile pentru un viitor financiar stabil.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri