Creditele ipotecare sunt cel mai greu de accesat in prezent

Creditele ipotecare sunt cel mai greu de accesat in aceasta perioada, in principal din cauza scaderii preturilor si incertitudinii din piata imobiliara, a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.

"Tranzactiile imobiliare sunt foarte putine in prezent tocmai pentru ca imprumuturile ipotecare sunt tot mai greu de accesat. Acum nu exista un pret pe piata imobiliara", a mai spus Bidian.

Directorul general al Kiwi Finance a adaugat ca in ultima perioada a crescut ponderea creditelor negarantate acordate in lei, insa cele ipotecare sunt in continuare accesate in euro, informeaza NewsIn.

"Factorii care pot influenta stimularea creditului ipotecar sunt: statul printr-un plan coerent anticriza, BNR prin politici monetare si administrative, bancile prin politici de risc si dezvoltatorii imobiliari", a subliniat Bidian.

KIWI Finance spune ca actuala criza financiara va afecta bugetul de cheltuieli necesar traiului zilnic pentru 59% dintre romanii care au participat la studiul "Planurile si temerile romanilor pe timp de criza", in timp ce alti 49% dintre cei chestionati sunt de parere ca actuala criza economica se va resimti asupra ratelor pe care le au de achitat lunar catre banci.

In ceea ce priveste relatia pe care romanii o au cu bancile din Romania, peste 60% dintre cei chestionati s-au declarat multumiti de institutia financiara de la care au contractat un credit, in timp ce doar 31% sunt nemultumiti.

Principalele motive de nemultumire sunt legate de lipsa de informare asupra cresterii ratei dobanzii, comisioanele ascunse, lipsa de comunicare si calitatea serviciilor.

Potrivit studiului realizat de KIWI Finance, printre principalele proiecte de investitii ale celor chestionati se numara si intentia de a achizitiona o locuinta. Astfel, 52% dintre participantii la studiu au declarat ca isi doresc sa faca investitii imobiliare, in timp ce doar 23% intentioneaza sa-si cumpere un autoturism.

Pentru indeplinirea obiectivelor, 75% au in vedere contractarea unui credit, in timp ce 29% au mentionat ca isi vor realiza proiectele cu ajutorul banilor economisiti.

Kiwi Finance si-a revizuit in scadere estimarile pentru intermedierile de credite pe intreg anul 2008, pentru a doua oara in ultimele trei luni, de la 200 milioane euro la 180 milioane euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Citește și
Premieră: investițiile media în online le depășesc pe cele din offline
Setari Cookie-uri