„Daca dorim sa vorbim despre modalitatile legale de recuperare a unui autovehicul de catre utilizator, inseamna ca presupunem ca acesta este deja recuperat de catre societatea de leasing. De regula, in asemenea situatii obiectul de leasing nu se mai poate recupera de catre utilizator de la finantator decat in cazul in care finantatorul este de acord sau doreste la randul sau acest lucru. Trebuie sa retinem faptul ca, in conformitate cu prevederile OG 51/1997 modificata prin Legea 286/2006, rezilierea contractului de leasing financiar este un act unilateral emis de catre finantator, fara a fi necesara interventia instantei de judecata, ca atare el poate fi revocabil dar, repet, in conditiile in care finantatorul, prin organele sale de decizie abilitate in acest sens, considera oportuna reluarea relatiei contractuale cu utilizatorul sub o forma sau alta”, a declarat pentru wall-street.ro, Dan Constantinescu (foto sus), managing director in cadrul UniCredit Leasing.

Avand in vedere ca relatia contractuala se poate relua sub forma unui nou contract de leasing, documentele necesare utilizatorului sunt cele care i s-au cerut si la semnarea primului contract de leasing: situatiile financiare, garantii, etc. Astfel, sunt necesare documente financiar-contabile care sa ateste posibilitatea achitarii ratelor viitoare.

In cazul contractelor care se afla in desfasurare, amanarea platii ratelor este o facilitate oferita de catre finantator in general clientilor care au dovedit de-a lungul vremii un comportament bun de plata, dar care in prezent se lovesc de problemele aparute datorita mediului economic actual. Pentru aceasta, Viorel Nica (foto jos), general manager in cadrul Capital Leasing, ne-a declarat faptul ca "trebuie sa existe o stransa relatie intre finantator si utilizator pentru a putea identifica cele mai bune solutii. Nu trebuie adoptata o pozitie de forta din partea finantatorului si nu trebuie adoptata o pozitie pasiva din partea utilizatorului. Daca se face dovada unei posibile plati a ratelor in viitor, in general firmele de leasing accepta rescadentari cu includerea debitului. Totul trebuie facut pana in termenul de 60 zile restanta deoarece atunci, conform legii in vigoare, contractul de leasing se poate investi cu formula executorie.

O apasare financiara prea mare pentru utilizator nu rezolva problema, iar o redeventa prea mica sporeste exponential riscul asumat de finantator. Trebuie identificat punctul optim, a mai spus el.