Romanii vor putea sa isi recupereze obiectele pierdute printr-un birou online specializat, cu conditia ca acestea sa fie etichetate cu un marker, iar codul sa fie inregistrat intr-o baza de date internationala, transmite Mediafax.

Biroul online de obiecte pierdute - obiecte gasite este un serviciu virtual care s-a lansat marti in Romania, el permitand recuperarea si returnarea obiectelor pierdute de oameni.

Serviciul functioneaza deja in patru state europene si inregistreaza rate de recuperare de peste 90 la suta din bunurile pierdute.

Sistemul se bazeaza pe marcarea de catre proprietari a obiectelor personale cu coduri individuale si inregistrarea acestora in baza de date unica online. In cazul pierderii unui obiect, cel care il gaseste introduce codul de pe obiect pe site-ul obiectepierdute.ro si il poate returna, primind si o recompensa in cuantumul stabilit de catre proprietar.

Maganerul de proiect, Gabriel Oprea, a declarat ca un marker care poate fi aplicat de catre proprietar pe un obiect se poate achizitiona de pe site la pretul de cinci lei.

"Markerele cu codurile unice se pot aplica pe orice tip de obiecte: gadget-uri electronice, chei, valize de voiaj, genti, portofele, acte de identitate, ceasuri, bijuterii, inclusiv animale de companie. Populatia isi poate marca obiectele cu markere in diferite moduri, respectiv folie autocolanta, etichete sau brelocuri", a spus Gabriel Oprea.

Functioneaza cu succes in vestul Europei

Sistemul este deja functional in Germania, Elvetia, Austria si Italia, in aceste tari observandu-se si o reducere a initiativelor de furt de strada, dar si o incurajare in a returna bunurile gasite ca urmare a expunerii in loc vizibil a markerului cu cod unic.

"Pe de alta parte, faptul ca acest serviciu de interes public are o arie de acoperire nationala si tranfrontaliera, face ca recuperarea obiectelor personale pierdute sa fie cu mult mai sigura si in cazul pierderii in alte tari", a mai spus managerul de proiect, adaugand ca pot fi gasite obiecte pierdute oriunde in lume, nu doar in cele patru tari in care sistemul este functional.

Gabriel Oprea a explicat ca pe fiecare marker este inscriptionat "bring me back" si contine un scurt mesaj in limba engleza prin care sunt oferite detalii gasitorului despre cum poate returna obiectul respectiv, respectiv ca trebuie sa intre pe site-ul de obiecte pierdute si sa introduca acolo codul obiectului gasit.

Managerul de proiect a mai explicat ca atat cel care gaseste obiectul, cat si proprietarul pot ramane anonimi, acestia dezvaluindu-si identitatea doar daca doresc.

Un alt avantaj al acestui sistem este ca obiectele pot fi returnate intr-un interval scurt de timp, respectiv in aproximativ 24 de ore.

"Serviciul online de obiecte pierdute - obiecte gasite vine sa inlocuiasca traditionalele birouri fizice de returnare a bunurilor gasite intamplator, care in ultimii ani au fost preponderent inchise de institutiile in care acestea functionau.

Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, intrucat gasitorii sunt scutiti de efortul de a se deplasa la politie sau la cel mai apropiat birou fizic de returnare a obiectelor gasite intamplator", a mai spus Oprea, precizand ca atat proprietarul, cat si gasitorul au nevoie doar de conexiune la internet pentru a putea identifica obiectele pierdute sau gasite.

Datele europene arata ca la fiecare 35 de secunde cineva isi pierde cheia de la locuinta sau de la autoturismul personal, la fiecare 34 de minute cineva isi pierde notebook-ul, in timp ce la fiecare 15 secunde cineva isi pierde un bagaj.

Fiecare marker achizitionat va trebui reactivat in fiecare an, iar acest lucru nu presupune niciun cost suplimentar.

Oprea a precizat ca sistemul a fost gandit si implementat pentru prima data in Germania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Peste jumatate dintre germani considera ca democratia este in pericol