Pe 8 mai, in linia asteptarilor generale, atat Banca Angliei cat si Banca Centrala Europeana au anuntat mentinerea ratelor cheie ale dobanzii in Regatul Unit si zona euro, la 5.00% si respectiv 4.00%.
‘Cifrele de inflatie sunt asteptate sa ramana ridicate pentru o perioada de timp prelungita, inaintea moderarii lor graduale’ – a apreciat pe 8 mai Jean-Claude Trichet, guvernatorul Bancii Centrale Europene, in cadrul conferintei de presa care traditional urmeaza anuntului de politica monetara. In linia practicii uzuale, insa, Banca Angliei nu a emis niciun comunicat ulterior propriului anunt in privinta dobanzilor, dar raportul amanuntit al sedintei de politica monetara urmeaza sa fie publicat astazi 21 mai, imediat dupa finalizarea acestui material. Atat Banca Angliei cat si Banca Centrala Europeana vor face urmatorul anunt de politica monetara la inceputul lunii viitoare, pe 5 iunie.

In cel mai recent raport bi-anual asupra stabilitatii financiare, publicat pe 1 mai, Banca Angliei sugereaza ca partea cea mai grava a crizei de lichiditate este deja istorie. Intr-o declaratie introductiva, John Gieve, vice-guvernator al bancii centrale a Regatului Unit, a apreciat: ‘Corectia inevitabila ulterioara expansiunii creditului se dovedeste a fi de durata si dificila. Totusi, masura estimata a riscurilor prezente in pietele creditului pare a fi evoluat de la niveluri joase greu de sustinut in vara anului trecut la niveluri curente prea mari comparativ cu fundamentele. Asadar, desi riscuri raman, cea mai probabila cale care se intrevede este aceea a revenirii graduale a increderii si a apetitului pentru risc pe parcursul urmatoarelor luni’.

Pe de alta parte, insa, David Blanchflower – singurul membru al Comitetului de Politica Monetara care la sedinta din aprilie a Bancii Angliei a votat pentru taierea dobanzii cheie cu 50 bps – a declarat la inceputul lunii mai ca banca centrala trebuie sa aiba o reactie ferma privind dobanzile adresata perspectivelor economice in deteriorare: ‘Ne confruntam cu un risc real ca Regatul Unit sa intre in recesiune, si astfel o actiune ferma este necesara pentru a evita concretizarea unei asemenea perspective. (…) In opinia mea, politica monetara ramane la acest moment restrictiva, aceasta trebuie relaxata curand’. ‘Evolutiile din Regatul Unit incep sa arate intr-un mod similar cu cele observate cu 6 luni in urma in Statele Unite. Nu a exista nicio decuplare a celor doua economii (…)’, a mai adaugat Blanchflower.

De altfel, cel putin pesimismul privind perspectivele pietei imobiliare din Regatul Unit a revenit recent in prim plan, in masura in care datele aferente lunii aprilie privind preturile caselor la nivel national compilate de catre Nationwide Building Society (publicate pe 30 aprilie) au relevat primul declin anualizat din 1996.

In raportul sau trimestrial asupra inflatiei publicat pe 14 mai, Banca Angliei a indicat ca avansul preturilor la nivelul consumatorilor in Regatul Unit ar putea chiar sa depaseasca targetul oficial de 3% pentru ‘cateva trimestre’. ‘Comitetul de Politica Monetara are inca in fata sa cea mai dificila provocare. Traversam o perioada de turbulente pe masura ce economia se rebalanseaza. Politica monetara nu ar trebui sa previna o asemenea ajustare, (…) aceasta ar trebui sa se concentreze pe a aduce inflatia inapoi catre target pe termen mediu’ – a apreciat guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, cu ocazia publicarii raportului in cauza.

In privinta zonei euro, cresterea produsului intern brut a fost in primele 3 luni ale anului curent de 0.7% fata de trimestrul precedent, si de 2.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Anualizat, inflatia la nivelul consumatorilor in zona euro a fost in aprilie de 3.3% la nivel agregat comparativ cu 3.6% in martie, si de 1.6% excluzand din calcul componentele volatile fata de 2.0% in martie. ‘La nivel global, riscurile inflationiste sunt semnificative. (…) Nu este timp pentru complezenta pentru bancile centrale (…)’, comenta insa recent Jean-Claude Trichet, guvernatorul Bancii Centrale Europene.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut in primele 3 luni ale acestui an cu 1.5% fata de trimestrul precedent (care notase o crestere de 0.3%) – cel mai important avans al ultimilor 12 ani – si cu 2.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut (care notase o crestere de 1.8%). La nivel agregat, notand cel putin temporar o moderare ca si in cazul datelor privind zona euro, inflatia la nivelul consumatorilor germani a fost in aprilie de 2.4% fata de aceeasi perioada a anului trecut conform unei metode locale de calcul, si de 2.6% conform metodei de calcul armonizate la nivel european.

Seria celor mai recente anunturi globale de politica monetara a fost inceputa de catre bancile centrale din Canada si Noua Zeelanda.

Pe 22 aprilie, banca centrala a Canadei a anuntat reducerea ratei cheie a dobanzii cu 50 bps, de la 3.50% la 3.00%. Dobanda cheie a fost redusa de 4 ori, in total cu 150 bps, din decembrie anul trecut. ‘Avansul economiei canadiene s-a moderat in conditiile in care cresterea cererii interne, sustinuta de un nivel inalt al angajarilor si o dinamica imbunatatita a balantei comerciale, a fost contrabalansata substantial de o scadere a exporturilor nete. (…) Banca centrala previzioneaza o reducere mai pronuntata si de mai lunga durata a ritmului economiei Statelor Unite. Aceasta are consecinte directe asupra perspectivelor economiei canadiene, declinul exporturilor fiind prognozat sa influenteze semnificativ cresterea economica interna in 2008’ – a apreciat banca centrala a Canadei in comunicatul care a insotit anuntul sau de politica monetara.

Doua zile mai tarziu, pe 24 aprilie, banca centrala a Noii Zeelande a anuntat mentinerea ratei cheie a dobanzii la nivelul record de 8.25%. In comentariile care au insotit anuntul de politica monetara, guvernatorul bancii centrale, Alan Bollard, a insistat asupra riscurilor privind dinamica economiei. ‘Percepem riscuri semnificative privind activitatea economica viitoare, dar si riscuri aferente cresterii presiunilor inflationiste. Un risc viitor privind perspectivele economice ramane persistenta unui dolar neo-zeelandez puternic care, desi ajuta la moderarea inflatiei cheie la nivelul consumatorilor, continua sa fie o influenta negativa la adresa cresterii exporturilor. Tinand cont de aceste premize, ne asteptam ca rata cheie a dobanzii sa ramana la nivelul curent pentru inca o perioada de timp in scopul asigurarii unei inflatii intre 1% si 3% pe termen mediu’, a adaugat Bollard.

Conform datelor anuntate pe 16 mai, insa, preturile la nivelul producatorilor in Noua Zeelanda au crescut in primul trimestru al acestui an peste asteptari cu 1.8% fata de trimestrul precedent (care notase un avans de 1.5%), si cu 6.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Conform datelor anuntate la mijlocul lunii trecute, inflatia anualizata la nivelul consumatorilor in Noua Zeealanda a fost in primele 3 luni ale acestui an de 3.4%.

Banca Japoniei a anuntat pe 30 aprilie mentinerea ratei cheie a dobanzii la 0.50% - cel mai mic nivel printre economiile care compun G7. In raportul care a insotit anuntul de politica monetara banca centrala a retrogradat perspectivele economiei, avertizand totodata asupra presiunilor inflationiste – dar a omis pentru prima data in ultimii 2 ani sa mentioneze posibilitatea majorarii dobanzii cheie. Noul guvernator al Bancii Japoniei din 9 aprilie, Masaaki Shirakawa, s-a pronuntat inca de la numirea sa in favoarea flexibilitatii bancii centrale.

A omite insa posibilitatea unor dobanzi mai mari dintr-un tablou sinoptic al economiei nipone devine interesant nu numai tinand cont de faptul ca mandatul fostului sef al bancii centrale, Toshihiko Fukui, a fost tocmai normalizarea ratei cheie, dar si in masura in care conform datelor anuntate pe 25 aprilie, excluzand o serie de componente volatile din calcul, preturile la nivelul consumatorilor in Japonia au crescut in martie cu 1.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut – cel mai important avans al ultimilor 10 ani, si a 6-a luna consecutiva de crestere – comparativ cu o inflatie notata in februarie de 1.0%. La nivel agregat, inflatia la nivelul consumatorilor niponi a fost in martie de 1.2% (anualizat), de asemenea marcand a 6-a luna consecutiva de crestere.

Mai mult, pe fondul datelor de inflatie de mai sus, pretul notelor de trezorerie nipone pe 5 ani a inregistrat pe 25 aprilie un declin puternic, randamentul aferent acestora notand cel mai important avans al ultimilor 9 ani. Pretul notelor de trezorerie nipone pe 10 ani a scazut atat de puternic incat sedinta de tranzactionare de la Tokyo Stock Exchange a fost intrerupta pentru 15 minute – prima data cand o asemenea masura logistica a fost aplicata in ultimii peste 5 ani.

Produsul intern brut in Japonia a crescut in primul trimestru al acestui an cu 0.8% fata de trimestrul precedent, si cu 3.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifrele venind peste asteptari – dar cresterea economica inregistrata pe parcursul ultimelor 3 luni ale anului trecut a fost revizuita in scadere, de la 3.5% la 2.6%. Totodata, productia industriala nipona aferenta lunii martie a fost recent revizuita in scadere, de la un declin de 3.1% notat initial la un declin de 3.4% - in timp ce masura estimarii increderii consumatorilor niponi compilata de catre Cabinet Office a inregistrat in aprilie minimul ultimilor 5 ani.

Seria recenta a anunturilor globale de politica monetara a continuat cu cel al Rezervei Federale din 30 aprilie – decizia in cauza fiind de reducere a dobanzii cheie in Statele Unite cu 25 bps, de la 2.25% la 2.00%, a 7-a asemenea masura luata din luna septembrie a anului trecut. In prezent rata cheie in Statele Unite este cu 325 bps mai mica decat nivelul de la care in septembrie anul trecut Rezerva Federala a inceput sa-si ajusteze in scadere dobanda de politica monetara (din care 225 bps s-au volatilizat doar de la inceputul anului curent).

Anuntul din 30 aprilie a produs totodata o modificare a perceptiei generale vizavi de politica monetara americana, asa incat cel putin la acest moment asteptarile vizavi de urmatorul anunt programat pe care Rezerva Federala il va face pe 25 iunie se concentreaza pe mentinerea ratei cheie la 2.00%.

Conform datelor publicate doar doua zile mai tarziu, pe 2 mai, in aprilie sectorul american ‘nonfarm’ a continuat sa piarda slujbe, 20 de mii, in timp ce declinul notat initial pentru luna precedenta, de 80 de mii de slujbe, a fost revizuit in scadere la 81 de mii. In aprilie rata somajului in Statele Unite a scazut la 5.0%, fata de 5.1% in martie. Cifrele anuntate pe 2 mai au surprins pozitiv asteptarile, desi dinamica pe termen mai lung a celor doi indicatori fundamentali ai economiei americane ramane departe de orice optimism.

Pe 6 mai, banca centrala a Australiei a anuntat mentinerea ratei cheie a dobanzii la 7.25%. Asteptarile pentru o majorare a dobanzii cheie crescusera imediat dupa publicarea la sfarsitul lunii trecute a celor mai recente date privind inflatia locala la nivelul producatorilor si consumatorilor.

Pe parcursul primului trimestru al acestui an, preturile la nivelul producatorilor australieni au crescut cu 1.9% fata de trimestrul precedent (comparativ cu 0.6% in ultimul trimestru al anului trecut), marcand astfel cel mai notabil avans de cand datele au inceput sa fie compilate in 1998. Anualizat, aceeasi masura a inflatiei a fost in primele 3 luni ale anului curent de 4.8%, comparativ cu 2.8% in ultimul trimestru al anului trecut.
Preturile la nivelul consumatorilor australieni au crescut pe parcursul primului trimestru al acestui an cu 1.3% fata de trimestrul precedent, si cu 4.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut (prima data in ultimii 7 ani cand aceasta masura a inflatiei depaseste nivelul de 4%, chiar in conditiile in care la inceputul lunii aprilie Glenn Stevens, guvernatorul bancii centrale a Australiei, prognoza ca inflatia la nivelul consumatorilor va nota un maxim la 4%).

De altfel, imediat dupa publicarea datelor de inflatie de mai sus, dolarul australian a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani in fata monedei americane, cumparatorii impingand cursul forex AUD/USD la peste 0.95. Iar pe parcursul ultimelor saptamani, dolarul australian a ramas relativ bine sustinut de cumparatori chiar in conditiile in care moneda americana a reusit o corectie pozitiva sensibila intr-o serie de piete valutare principale.

Chiar daca, asa cum am mentionat mai sus, guvernatorul Glenn Stevens prognoza recent ca inflatia la nivelul consumatorilor australieni va nota un maxim la 4% - intr-un raport trimestrial publicat pe 9 mai banca centrala si-a ajustat in crestere asteptarile legate de inflatie, si in scadere pe cele care vizeaza performanta economiei. Conform celei mai recente previzionari, inflatia va inregistra pe parcursul anului curent un maxim la 4.5%, pentru a scadea sub targetul oficial de 3% in anul 2010.

Produsul intern brut al Australiei a crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu 0.6% fata de trimestrul precedent (care notase un avans de 1.1%), si cu 3.9% anualizat (fata de 4.3% in trimestrul precedent). Datele privind cresterea economica pe parcursul primului trimestru al acestui an vor fi publicate pe 4 iunie.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate. Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu este analist piete internationale in cadrul Vanguard S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri