Desi inca nu se stie cu exactitate care este nivelul pagubelor cauzate de seisme, primele estimari facute de Jefferies International, companie americana de servicii financiare, indica o nota de plata de cel putin 10 miliarde dolari pentru industria mondiala de asigurari. De cealalta parte, analistii AIR Worldwide, firma specializata in estimarea pagubelor cauzate de catastrofele naturale, spun ca pierderile sunt cuprinse intre 15 si 35 miliarde dolari, noteaza thestreet.com.

Agentiile de credit rating Moody's si Standard & Poor's arata ca principalele companii de asigurari afectate vor fi cele din Japonia, urmate, intr-o mai mica masura, de cele din SUA si Europa.

„Evenimentele din Japonia ar putea sterge profiturile pe care asiguratorii le realizeaza intr-un an”, a declarat Dennis Sugrue, analist in cadrul Standard & Poor's.

Citeste si:

De asemenea, actiunile asiguratorilor nu sunt asteptate sa revina pe crestere decat dupa sezonul de uragane din Atlantic.

„Primul trimestru va arata destul de urat, el urmand sa includa pierderile cauzate de cutremurul din Japonia, de inundatiile din Australia si de cutremurul din Noua Zeelanda”, spune James Eck, senior credit officer in cadrul Moody’s.

Chiar daca unele companii de asigurari vor avea de suferit in T1, analistii atrag atentia ca momentul este unul oportun pentru jucatorii care sunt in cautarea unor titluri subevaluate, ce pot inregistra cresteri importante pe termen lung. Printre acestea se afla cele ale AIG, Arch Capital Group, Axis Capital Holdings si Everest Re Group, toate tranzactionate pe Bursa de la New York.