CNVM estimeaza pentru acest an venituri de 59,8 milioane lei, cu 45% mai mari decat valoarea programata pentru anul trecut, si a bugetat cheltuieli cu personalul de 45,8 milioane lei, in crestere cu 74%, fiind planificate noi angajari si programe de pregatire profesionala, potrivit Mediafax.

Majorarea veniturilor ar urma sa fie determinata de cresterea rulajelor pe piata de capital, a activelor fondurilor mutuale, ale SIF-urilor si de inregistrarea Fondului Proprietatea (FP) la Comisie, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli.

Pentru acest an, cheltuielile totale ar urma sa creasca intr-un ritm similar veniturilor, la 59,8 milioane lei, astfel ca institutia vrea sa incheie exercitiul financiar pe zero, la fel cum a bugetat si in 2010.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) programase pentru anul trecut venituri si cheltuieli egale, de cate 41,3 milioane lei.
CNVM estimeaza ca veniturile din cota de 0,1% perceputa pe activul fondurilor de investitii si ale SIF-urilor vor crestere de aproape trei ori, la 31,5 milioane lei, fata de estimarile pentru anul trecut, de 11 milioane lei.

Evolutia ar urma sa fie sustinuta de inregistrarea Fondului Proprietatea la CNVM si de trendul ascendent al activelor SIF-urilor si ale fondurilor de investitii.

Autoritatea pietei de capital considera ca listarea unor companii de stat si a Fondului Proprietatea este un catalizator important pentru dezvoltarea fondurilor de investitii diversificate si de actiuni. Totodata, institutia se asteapta la infiintarea unor noi fonduri de investitii, luand in calcul potentialul acestei piete ca alternativa la depozitele bancare.

Prin aplicarea comisionului de 0,08% pe tranzactiile realizate la bursa cu cele mai multe titluri, Comisia ar urma sa incaseze in acest an 8,4 milioane lei, cu 38% peste suma bugetata pentru anul trecut, de 6,1 milioane lei. CNVM percepe un comision de 0,04% pentru operatiunile cu obligatiuni, drepturi de preferinta si drepturi de alocare, iar pentru transferurile cu titluri de stat tariful este de 0,0004%.

"Avand in vedere tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti,
fapt ce va genera noi lichiditati pe piata de capital, cu impact direct asupra cresterii volumului tranzactiilor, posibila listare pe bursa a unor companii din portofoliul statului care ar putea aduce fonduri la bugetul de stat, tendinta ascendenta a burselor internationale care s-a resimtit si pe plan national prin cresterea valorii medii zilnice a tranzactiilor derulate la Bursa de Valori Bucuresti, se apreciaza o dimensionare corespunzatoare a nivelului acestor venituri, riscul nerealizarii veniturilor fiind minim", se spune in prezentarea bugetului de venituri si cheltuieli al Comisiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cele mai bune companii platitoare de cash pe bursa in 2019