Bursa a crescut marti cu 0,33%, intr-o piata in care majoritatea tranzactiilor s-au realizat cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), astfel ca aceste titluri au asigurat aproape 70% din lichiditatea totala, de 39,9 milioane lei.

Indicele general al bursei, BET-C, a scazut cumulat in luna mai cu 6,87%, corectia fiind influentata de linia descendenta a burselor externe, in conditiile unei aversiuni mai ridicate la risc a investitorilor ca urmare a temerilor privind criza datoriilor statelor din zona euro. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa este inca in crestere, cu peste 6%.

In primele 20 de minute ale sedintei de marti piata a scazut cu 0,2%, insa ulterior a revenit pe crestere, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand pozitiv la ascensiunea burselor vest-europene.

Directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca cei mai multi investitori sunt pe pozitii de asteptare intrucat vor sa vada tendinta pietelor externe, dupa discutiile privind situatia Greciei.

"Piata americana a fost inchisa luni, iar astazi (marti n.r.) au aparut speculatii cu privire la o posibila restructurare a datoriei Greciei, impreuna cu un control mai strict al situatie de acolo, de aici entuziasmul pe extern, care a contaminat putin si piata de la Bucuresti. Totusi, multi investitori inca asteapta sa vada cum vor reactiona in continuare bursele externe si din aceasta cauza asistam la un rulaj destul de redus pe majoritatea actiunilor de la BVB", a declarat Tod, potrivit Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu doar 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,78%.

Totodata, indicele BET-FI a urcat cu 2,27%, influenta cresterilor de pana la 4% inregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri fiind temperata de titlurile Fondului Proprietatea, care au avansat cu doar 0,21%.

La inchiderea sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,83%.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de 39,9 milioane lei (9,6 milioane euro), suma de peste doua ori mai mare decat lichiditatea din sedinta precedenta, de doar 16,9 milioane lei (4,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 27,4 milioane lei, si au asigurat 69% din rulajul bursei. Pe piata principala aceste actiuni au avut un rulaj de 17,1 milioane lei, iar 10,3 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,15% din titlurile Fondului.

Cea mai recenta tranzactie de pe piata principala a fost realizata la 0,486 lei, pret in crestere cu 0,21%, iar ultimul deal a fost efectuat la 0,487 lei, cu 0,41% peste ultima cotatie de luni.

"Actiunile Fondului Proprietatea sunt in continuare cele mai atractive deoarece aici sunt cei mai importantii investitori si este actiunea cu cea mai interesanta poveste. Minimele atinse recent au fost generate de o posibila oferta ridicata, insa aceasta oferta nu s-a transpus si in volume mari de tranzactionare. De aceea cred ca mai mult se speculeaza aceasta posibilitate, deoarece nu se vede sa fie o presiune ridicata pentru moment", a explicat Tod.

Actiunile Oltchim (OLT) au recuperat o parte din corectia de luni si au avansat cu 2,72%, la 1 leu. Evolutia a venit pe o lichiditate de 2,2 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Cum a evoluat Bursa dupa anuntul BCE privind achizitia de obligatiuni
Setari Cookie-uri