Electroarges a raportat marti dimineata ca si-a majorat detinerea in cadrul Carbochim, de la 110.569 titluri la 487.233 unitati, in urma unor achizitii realizate joi. Astfel, firma din Curtea de Arges a ajuns ca controleze 12,55% din capitalul Carbochim.

Electroarges a platit trei milioane lei pentru cele 376.664 actiuni cumparate joi. Potrivit celor mai recente date comunicate Bursei, firma Portavon Galati, controlata de Chelu, detine 29,61% din capitalul Electroarges. Printre actionarii semnificativi ai firmei se mai numara Tudor Dumitru, cu o participatie de 10,7%.

Catalin Chelu a declarat in luna mai ca a decis sa nu distribuie dividende la Electroarges pentru ca firma are nevoie de investitii si ca banii ar putea fi folositi pentru investitii pe piata de capital.

De asemenea, alte opt firme controlate de Chelu, respectiv Fimansat, Lineas Trade, Altur, Alfaline, Debrocons, Mattera, Scop Line si Amicosottis, au anuntat ca detin cumulat 33,94% din Carbochim.

Astfel, omul de afaceri controleaza cumulat 46,49% din capitalul Carbochim. Chelu detine cele mai mari pachete prin firma Fimansat-317.000 de actiuni si prin Scop Line - 323.000 titluri.

In sesiunea de joi, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SSIF Broker (BRK) si-au lichidat detinerile la producatorul de materiale abrazive din Cluj-Napoca, prin cinci tranzactii speciale in valoare cumulata de 7,6 milioane lei.

Citeste si:

Astfel, SIF Banat-Crisana a incasat 4,06 milioane lei pentru pachetul de 13,08% din capitalul Carbochim, iar SSIF Broker a obtinut 3,55 milioane lei pentru 11,44% din actiunile firmei.

Ulterior, in sedinta de vineri, presedintele CA si directorul general al firmei, Viorel Popoviciu, a vandut un pachet de 17,64% din actiunile Carbochim, reducandu-si participatia la numai 0,05% din capital. Popoviciu a obtinut 5,8 milioane lei pentru pachetul cedat.

Actiunile Carbochim au crescut semnificativ in precedentele cinci sedinte de tranzactionare, dublandu-si pretul fata de inceputul lunii iunie. Cel mai recent transfer cu titlurile firmei s-a operat vineri, la 7,82 lei/actiune, iar la aceasta cotatie compania este evaluata la 30,36 milioane lei.

Cifra de afaceri a producatorului de materiale abrazive a crescut anul trecut cu 16%, la 28,2 milioane lei (6,7 miloane euro), iar profitul a urcat de peste 11 ori, la doua milioane lei.

In actionariatul Carbochim se mai regaseste Titus Popa - 11,16%, Pietro Ionescu - 10,78% si Ion Raducanu - 10,68%.
Omul de afaceri ar putea fi obligat sa deruleze oferta publica de preluare la Carbochim in conditiile in care legislatia prevede ca daca un actionar depaseste pragul de 33% trebuie sa acorde dreptul celorlalti actionari de a iesi din companie.