Bursa a scazut si miercuri, cu 0,84%, pentru a treia sedinta consecutiv, in linie cu pietele externe, insa prudenta celor mai multi investitori a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele doua luni si o saptamana, operatiunile insumand doar 13,9 milioane lei.
In aceasta saptamana indicele general al bursei, BET-C, a scazut cumulat cu 1,4%, noteaza Mediafax.

Cele mai multe titluri au fost tranzactionate la preturi in scadere usoara inca de la deschiderea sedintei, in conditiile in care putinii investitori prezenti in piata au introdus ordine pentru volume reduse de titluri atat pe partea de cumparare, cat si la vanzare.

Doar actiunile emise de 10 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB au consemnat rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, spune ca cei mai multi investitori prefera sa fie prudenti in aceste zile, ca urmare a incertitudinilor legate de rezolvarea majorarii plafonului de indatorare al SUA, deoarece pietele internationale se vor misca in functie de rezultatul negocierilor.

"Din pacate si piata noastra este afectata de incertitudinile de pe bursele externe, unde amanarea unei decizii in cazul datoriilor SUA adanceste suspansul si neincrederea in randul investitorilor. La acestea se adauga si activitatea redusa la tranzactionare specifica perioadei de vara. De aici rezulta volumele mici din ultimele doua zile. Sa speram ca rezultatele semestriale ale companiilor care vor incepe sa apara de saptamana viitoare vor stimula interesul investitorilor si-i vor determina sa ia pozitii in functie de indicatorii financiari", a declarat Tod.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au indicele dus BET-NG cu 0,29% sub nivelul de la finalul sedintei precedente.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au determinat un recul de 1,19% pentru indicele BET-FI.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au fost printre putinele actiuni care nu au urmat linia generala a pietei, ci au crescut cu 0,11%, ajungand la 0,3805 lei. Evolutia a venit pe al treilea rulaj din piata, de 624.000 de lei.

"Cred ca impactul esecului ofertei de vanzare de la Petrom a fost depasit de asteptarile pozitive ale investitorilor cu privire la rezultatele financiare ale companiei pentru prima jumatate a anului. Din acest motiv cred ca nu am asistat la corectii ale pretului actiunilor, ci doar la miscari determinate de contextul pietei", a afirmat Tod.

OMV Petrom va anunta pe 10 august rezultatele financiare inregistrate in primul semestru.

Rulajul pietei actiunilor, de numai 13,9 milioane lei (3,2 milioane euro), a fost cu 29% sub lichiditatea sedintei de marti, de 19,5 milioane lei (4,5 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de miercuri a fost inregistrat la 20 mai, cand tranzactiile au insumat doar 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 9,6 milioane lei, si au asigurat 70% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,5115 lei, pret in scadere cu 0,87%.

"Poate spre toamna se va mai dezmorti si piata de la Bucuresti, insa doar daca lucrurile se vor mai calma pe plan extern si bursele vor intra pe o anumita directie, dupa ce in ultima perioada s-au miscat mai mult in lateral si au avut variatii reduse. Printre posibilii factori care ar putea genera miscari ample in piata sunt posibila listare a pachetelor detinute de SIF-uri la BCR sau vanzarea participatiilor acestora, iesirea completa a statului din actionariatul FP si posibilele privatizari anuntate de statul roman", a mai spus brokerul.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au secondat actiunile FP in topul rulajelor, cu operatiuni de 753.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,8%, la 0,984 lei.
Actiunile Carbochim (CBC) au urcat cu 15%, limita maxima de variatie permisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, si au ajuns la 3,407 lei. Evolutia a venit pe un rulaj de numai 28.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%, in conditiile in care investitorii sunt prudenti la tranzactionare ca urmare a impasului politic din SUA privind plafonul datoriei de stat. Pietele din Slovenia, Polonia si Ungaria au coborat cu cel mult 1,1%, in timp ce bursele din Cehia, Rusia si Bulgaria au avansat cu maximum 0,7%. Bursa din Croatia a consemnat cea mai accelerata crestere, de 4,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri