Panica se muta in Asia: Scaderi pe toate bursele

Bursele din Asia au inchis vineri in scadere, cu indicele pietei din Corea de Sud in declin cu 5%, din cauza ingrijorarilor ca economia Statelor Unite intra din nou in recesiune, in timp ce unele banci din Europa se confrunta cu dificultati de finantare pe termen scurt, transmite Reuters.

Cotatia aurului a urcat pe pietele spot la un maxim de 1.844,55 dolari pe uncie, dupa care a coborat usor la 1.840,94 dolari. Evolutia de vineri poate asigura aurului o crestere saptamanala de 5,6%, al saptelea avans saptamanal consecutiv, scrie Mediafax.

Pretul petrolului a scazut, iar cel al titlurilor Trezoreriei SUA a urcat, investitorii cautand refugiu in active considerate mai sigure.

Bursele europene au inregistrat joi cea mai mare scadere zilnica din ultimii doi ani si jumatate, in timp ce indicele S&P 500 al pietei americane a coborat cu 4,5%, al saselea declin de peste 4% din ultimele doua saptamani.

"Datele din SUA prezinta cea mai slaba combinatie pentru economie, crestere mai lenta cu inflatie mai ridicata, si a avut un impact destul de nagtaiv asupra increderii investitorilor din Asia. In plus, exista unele probleme de finantare in Europa si pe unele piete din Asia", a afirmat Frances Cheung, analist la Credit Agricole.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokio a pierdut 1,9%, indicatorul KOSPI din Coreea de Sud a coborat cu peste 5%, iar piata taiwaneza cu peste 3%, indicand presiuni mai mari pe pietele cu expunere pe sectorul tehnologic.

Mai multe companii mari din sectorul IT, intre care Dell sau LG Electronics, au redus estimarile de vanzari din cauza asteptarilor pentru o reducere a cheltuielilor guvernelor si companiilor.

Declinul activitatii fabricilor dintr-o regiune a SUA a surprins investitorii, in timp ce declinul neasteptat al vanzarilor de locuinte si avansul noilor cereri pentru ajutor de somaj au amplificat temerile ca economia americana ar putea intra din nou in recesiune.

Pe piata de la Londra, titeiul Brent a pierdut aproape un dolar, la 106,5 dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri