Romania va avea dificultati mari in a se imprumuta pe pietele internationale la costuri rezonabile, din cauza crizei din Europa, astfel ca statul trebuie sa analizeze varianta atragerii de fonduri prin privatizarea companiilor, afirma Mark Mobius, seful Franklin Templeton Emerging Markets.
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, este interesat de achizitia unor active in sectorul energetic din Romania, a spus Mobiu, intr-un interviu pentru Bloomberg, citat de Mediafax.

El a adaugat ca statul roman, care vrea sa vanda participatii la Transelectrica, Transgaz si Hidroelectrica, trebuie de asemenea sa-si asigure si finantarea, intrucat vanzarea de obligatiuni pe pietele internationale va deveni tot mai scumpa.

"Avand in vedere ce se intampla in Europa, va fi foarte dificil pentru Romania sa vanda obligatiuni la o rata rezonabila si din acest motiv trebui sa inceapa sa priveasca in propria tara, unde pot obtine profituri din privatizarea unor companii de stat. Suntem interesati sa cumparam, dar (Romania, n.r.) trebuie sa reformeze structura de reglementari pentru a deveni profitabil sa investim", a afirmat Mobius.

Romania s-a angajat fata de FMI si UE sa vanda pachete minoritare de actiuni la companii de utilitati si participatii majoritare la companii de stat.

Statul a amanat pentru inceputul anului urmator vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica, dupa ce initial stabilise ca termen sfarsitul acestui an. Totodata, o inrautatire a crizei datoriilor suverane din Europa a cauzat esecul unei incercari de a vinde 9,8% din actiunile Petrom in iulie. Guvernul intentioneaza sa relanseze vanzarea participatiei in prima jumatate a anului urmator.

Polonia si Ucraina au amanat, de asemenea, vanzarea unor active de stat in acest an.

Romania a esuat, saptamana trecuta, in incercarea de a se imprumuta in dolari pe piata americana prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), dar nu a renuntat la emisiunea programata pentru SUA, unde intentioneaza sa revina atunci cand conditiile vor fi favorabile.

Ministerul Finantelor a pregatit o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma sa fie lansata saptamana trecuta, potrivit unor surse guvernamentale.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri