Bursa de la Bucuresti a crescut miercuri cu 1,38% si a incheiat la cel mai ridicat nivel pentru ultimele sase luni, intr-o piata in care traiectoria a continuat sa fie data de bursele externe.

Un nivel mai ridicat al indicelui general al pietei, BET-C, decat cel de miercuri a fost atins la 5 august, relateaza Mediafax.

Dupa ce luni piata a scazut lent, iar marti a stagnat, optimismul investitorilor a revenit inca din primele minute ale sedintei de miercuri, cand principalii indici au avansat usor. Reluarea cresterilor i-a determinat pe investitori sa reintre la tranzactionare, dupa ce marti rulajele au scazut de peste doua ori fata de sedintele anterioare.

"Investitorii se asteapta in continuare la cresteri, iar acum doar au inceput sa vina confirmarile. Datele macro, mai ales din SUA, au sustinut raliul (din ultima perioada -n.r.), iar multi investitori nu erau pozitionati long (estimand cresteri -n.r.), asa ca au inceput sa intre in piata, mai ales pe actiunile cu volatilitate mai ridicata decat restul pietei si pe cele din sectorul financiar", a declarat pentru Mediafax Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,07% peste inchiderea de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,27%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,44%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 61,5 milioane lei (14,1 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare rulajul de marti, de 25,2 milioane lei (5,8 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au revenit pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu transferuri de 30,5 milioane lei, si au asigurat aproape jumatate din rulajul bursei. Pretul acestor titluri a crescut nesemnificativ, cu 0,1%, la 0,52 lei, si s-a apropiat de maximul ultimelor sapte luni, atins in cursul sedintei de vineri, de 0,5345 lei/actiune.

"FP are in continuare un mare discount, pentru ca si valoarea activelor din portofoliu a crescut semnificativ de la inceputul anului. Este interesant ce se va intampla cand vor incepe marcarile de profituri. Cred ca actiunea FP va rezista mai bine la o eventuala corectie", a afirmat Fer.

Titlurile Erste (EBS) au avut cea mai vizibila crestere din piata, de 7,65%, la 85,8 lei (19,7 euro), datorita evolutiei de pe bursa de la Viena, piata principala a acestor actiuni. Market makerii de la BVB au ridicat pretul inca din primele minute pentru a-l aduce la un nivel apropiat de cel de pe bursa din Austria. La finalul sedintei pietei principale de la BVB, pe piata de la Viena actiunile bancii avansau cu 2,52%, la 19,53 euro.

O crestere semnificativa, de 4,03%, au inregistrat si actiunile OMV Petrom (SNP), care si-au accelerat ascensiunea in ultimele ore ale sedintei si au ajuns la 0,3589 lei. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 2,7 milioane lei.

"Apar unele diferente in performanta actiunilor pentru ca titlurile mai lichide reactioneaza mai repede si deci poate cele din second tier (din valul secund -n.r) se ajusteaza cu putina intarziere. Sunt, insa, si alti factori, fundamentali, mai importanti, dupa parerea mea. De exemplu, in cazul OMV Petrom factorii pot fi asteptarile privind dividendul si poate progrese in dereglementarea gazelor", a mai spus Fer.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost din nou cele mai lichide, cu operatiuni de 153.000 de lei, iar pretul a crescut cu 6,61%, la 0,2048 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele de la Paris si Frankfurt erau in crestere cu pana la 0,5%, in timp ce bursa de la Londra era in stagnare.

Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 0,7%, iar piata de la Praga consemna cea mai accelerata crestere, de aproape 2%. Evolutia burselor este determinata de estimarile optimiste prezentate de mai multe companii si de sperantele investitorilor ca Grecia va reusi sa obtina, dupa numeroase amanari, acordul de ajutor extern.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si