Bursa de Valori Bucuresti a lansat primul indice de tip benchmark, BET-BK, calculat ca un indice de pret ponderat cu capitalizarea free-float-ului celor mai tranzactionate societati listate pe piata reglementata a BVB.

Fondurile de asset management locale au solicitat lansarea acestui indice, pentru a fi folosit ca reper de randament pentru piata locala.

“Era foarte mare nevoie de acest indice. Fondurile de actiuni isi pot asuma acest indice ca reper de randament. Acest pas reprezinta o aliniere la practicile internationale, respecta cerintele si reflecta evolutia pietei. De aceea, incepand cu 1 iulie, Raiffeisen Asset Management il va folosi ca reper de randament pentru fondul de actiuni”, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, la conferinta de lansare a noului indice.

Spre deosebire de cel mai apropiat indice ca structura, BET-XT, noul indice include companii straine listate la BVB si un factor de lichiditate, care ia in calcul ponderea valorii tranzactiilor realizate cu un anumit simbol in valoarea totala a tranzactiilor realizate cu toate simbolurile pietei reglementate, in intervalul de timp (1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni).

Valoarea de start este de 1.000 de puncte, calculate retroactive la data de 18 septembrie 2008. Valoarea la data de lansare a fost 980,89 puncte.

Indicele respecta regulile UCIT’s, obligatorii pentru fondurile de investitii. Astfel, ponderea maxima a unei societati in cadrul indicelui nu poate depasi 10% din capitalizarea acestuia si ponderea maxima a unui grup de societati in cadrul indicelui nu poate depasi 20% din capitalizarea acestuia. De asemenea, suma ponderilor societatilor/grupurilor de societati ce depasesc 5% din capitalizarea indicelui nu va putea trece de pragul de 40% din capitalizarea acestuia.

In opinia RAM, indicele are multiple avantaje: alinierea la practicile international, prin construirea unui indice al pietei conform cu regulile de diversificare UCITS III, cresterea gradului de transparenta in evaluarea performantei fondurilor de actiuni dar si cresterea nivelului de educatie financiara a investitorilor.

Conform analizelor Raiffeisen, evolutia BET-BK este foarte bine corelata cu a indicelui BET-XT, coeficientul de corelatie fiind 0,97 (un indice de 1 inseamna corelare perfecta).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Cat s-a putut castiga in 2017 din investitiile pe bursa
Setari Cookie-uri