Primul loc este ocupat de Rusia, acolo unde valoarea fuziunilor si achizitiilor s-a ridicat la 12,8 miliarde euro. Cea mai mare parte a sumei a fost generata de listarea pe bursa a companiei de electricitate Rossiiskie Seti, IPO in valoare de putin peste 11 miliarde euro. Aceasta a fost cea mai mare tranzactie din regiune in intervalul analizat si a reprezentat jumatate din valoarea totala a pietei de M&A din ECE in luna mai.

In Romania, cel mai mare deal a fost reprezentat de vanzarea pachetului de 1,11% din Petrom (SNP) de catre Fondul Proprietatea (FP). Acesta a fost cel mai mare plasament privat realizat vreodata pe piata locala, Fondul reusind sa incaseze 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). FP a vrut initial sa vanda 1,77% din actiunile Petrom, insa cererea nu a fost suficienta.

Tranzactia s-a aflat pe locul 9 in topul de luna aceasta.

Si achizitiile de actiuni BRD facute de britanicii de la Aberdeen Asset Management au intrat in top 20. Aberdeen Asset Management a ajuns saptamana trecuta la 5% din BRD, pachet evaluat la circa 21 milioane euro. Aberdeen a devenit astfel al doilea cel mai mare actionar al BRD, dupa grupul francez Societe Generale, care controleaza pachetul majoritar de 60,17%.

Tot luna aceasta, compania poloneza Ciech a vandut pachetul majoritar de actiuni (93%) pe care il detinea la Uzinele Sodice Govora catre societatea Janikowskie Zaklady Sodowe Janikosoda, tot din Polonia. Valoarea tranzactiei a fost de 37,8 milioane lei (8,8 milioane euro). Janikowskie Zaklady face parte din grupul Ciech.

Per ansamblu, valoarea fuziunilor si achizitiilor din ECE facute in mai a fost de 13,24 mld. euro, nivel aproape identic celui de luna trecuta.
Volumul deal-urilor de M&A a scazut insa puternic, de la 772 in aprilie, la 236 in mai.

Raportul este bazat pe datele provenite din urmatoarele tari: Albania, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Sursa foto: freedigitalphotos.net