Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei s-a inrautatit usor in ianuarie, trasa in jos de industrie, constructii si comertul de retail, continuand declinul din decembrie, evolutia fiind contrara tendintei pozitive de la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax.

Indicele increderii in economie a coborat cu 0,6 puncte, de la 95,3 puncte in decembrie la 94,7 puncte.

Increderea din sectorul comertului de retail, al industriei si cel al constructiilor a avut o evolutie negativa, in timp ce increderea consumatorilor si din sectorul serviciilor a inregistrat o usoara imbunatatire.

In zona euro, increderea in economie a crescut in ianuarie pentru a noua luna consecutiv, de la 100,4 puncte in decembrie la 100,9 puncte, atingand cel mai ridicat nivel din iulie 2011.

Increderea este mai mare si in cele mai mari economii din uniunea monetara, Germania (+0,7 puncte) si Franta (+1,1 puncte).
Indicele de incredere din Germania se afla la cel mai ridicat nivel din august 2011, iar in Franta la un maxim atins dupa aprilie 2012. In Spania si Italia increderea a stagnat, in timp ce in Olanda a scazut.

Citeste si:
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Comisia Europeana: Romania a...

Pe ansamblul Uniunii Europene, imbunatatirea increderii este mai pronuntata decat in zona euro, cu o crestere de 0,9 puncte, la 104,7 puncte, cel mai ridicat nivel dupa iunie 2011. Cea mai mare crestere, intre statele din afara zonei euro, a avut loc in Polonia (+1,7 puncte) si Marea Britanie (+1 punct).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Analiza: Romanii au cumparat cu 20% mai multe masini noi anul trecut
Setari Cookie-uri