Bursa a crescut cu 0,65%, iar actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au incheiat pe plus 12,5%, urcand puternic in ultimele 40 de minute, la aproape o ora si jumatate dupa ce directoratul bancii a cerut acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu alta banca, scrie Mediafax.

Banca Carpatica a transmis cu putin inaintea orei 16:00 un convocator AGA in care, printre altele, figureaza si solicitarea Directoratului de a primi acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni, o decizie finala urmand sa fie prezentata ulterior spre aprobare actionarilor.

Investitorii nu au reactionat vizibil la propunerile din convocator pana in jurul orei 17:20, insa dupa acest moment cresterea actiunilor a accelerat de la aproximativ 3% pana la 14%. La finalul sedintei, actiunile bancii au fost cotate la 0,0675 lei, cu 12,5% peste ziua anterioara.

Tranzactiile din ultimele 40 de minute au reprezentat peste 80% din rulajul inregistrat de aceste titluri toata ziua, de aproape 186.000 de lei.

Cotatiile majoritatii actiunilor tranzactionate joi au crescut usor, insa in cadrul unor operatiuni cu volume foarte mici. Pe piata principala, rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat doar actiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Bursa inchide din nou in...
Citeste si: Bursa inchide din nou in scadere

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,91%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,69% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,31%.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au crescut cu 1,02% si, respectiv, cu 1,17%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Bursa incepe luna martie in...
Citeste si: Bursa incepe luna martie in scadere

Actiunile Alro (ALR) au scazut cu 3,5%, la 1,38 lei, pe un rulaj de aproape 13.000 de lei.

Compania a anuntat miercuri seara ca va elabora un plan pentru inchiderea unei parti importante a capacitatilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, in vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scaderea semnificativa a numarului de angajati.

"Noua cota pentru certificate verzi, mai mare cu 17% fata de estimarea anterioara, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administratie va pregati un plan pentru oprirea temporara a unei parti din operatiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuarii activitatii", se arata intr-un comunicat transmis de producatorul de aluminiu Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Investitorii au tranzactionat joi actiuni de 38 milioane lei (8,4 milioane euro), cu 15% sub rulajul de miercuri, de 44,7 milioane lei (9,9 milioane euro). La fel ca in sedinta precendenta cea mai mare parte a lichiditatii pietei a fost asigurata de deal-uri.

SIF-urile revin pe Bursa,...
Citeste si: SIF-urile revin pe Bursa, dupa trei sedinte de scaderi

Aproape 70% din rulajul de joi au reprezentat deal-uri cu actiunile SIF Oltenia (22 milioane lei), BRD (3,7 milioane lei) si OMV Petrom (883.000 de lei). Tranzactiile negociate au fost realizate la preturi usor peste ultimele cotatii de miercuri.

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 3,1 milioane lei lei si, respectiv, de 1,2 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,74%, la 0,82 lei, iar actiunile OMV Petrom au stagnat la 0,44 lei.

Administratorul Fondului Proprietatea, compania americana Franklin Templeton, a anuntat miercuri ca se gandeste sa vanda minimum 4% din actiunile OMV Petrom (SNP), intentionand sa isi reduca participatia de la 19% la mai putin de 15%. Pachetul de 4% din actiunile OMV Petrom este evaluat la aproape 997 milioane lei (221,6 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa a titlurilor companiei petroliere.

Actiunile Biofarm (BIO) au scazut usor, cu 0,6%, la 0,2982 lei, pe un rulaj de aproape 340.000 de lei. Aceste titluri au urcat, miercuri, cu peste 10%, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) sa deruleze o oferta de preluare a producatorului de medicamente.

Pretul de la finalul sedintei de joi este cu 2,22% sub cel de 0,305 lei/actiune, la care SIF Muntenia a cumparat in luna octombrie aproape 32% din titlurile producatorului de medicamente, pentru 106,7 milioane lei (24 milioane euro), si la care ar putea fi lansata oferta de preluare.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 1,6 milioane lei, fata de doar 221.000 de lei in sedinta precedenta. Mai mult de 70% din lichiditatea de joi a fost asigurata de un deal cu 21,23% din actiunile Remat Maramures (1,2 milioane lei).
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est au avansat cu cel mult 1,5%, bursa din Ucraina a scazut cu 0,88%, iar principalii indici ai pietei de la Moscova, Micex si RTS, au coborat cu 0,97% si, respectiv, cu 1,47%.

Pietele internationale au fost afectate luni de tensiunile in crestere din Ucraina, insa temerile investitorilor s-au temperat si pietele au urcat marti, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca o interventie militara in Ucraina nu este necesara in acest moment, fiind o optiune rezervata pentru cazuri extreme.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul Proprietatea pierde 1%, in linie cu intreaga bursa