Prabusirea bursei de la inceputul acestei saptamani nu va duce la o asa-zisa “disparitie” a investitorilor in lunile urmatoare, asa cum s-a intamplat toamna lui 2008, este de parere Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Acesta spune ca nu a fost speriat de scaderi, chiar daca pierderile din propriul portofoliu l-au intristat.

Investitorii care au deja un anumit grad de educatie financiara vor ramane in piata. (...) Nu este cea mai buna perioada pentru atragerea unor investitori noi, asa ca ne va fi mai greu la acest capitol

“Orice este posibil, dar personal nu sunt pesimist cand vine vorba de posibilitatea ca investitorii sa plece din piata dupa recentele scaderi. Cred ca investitorii care au deja un anumit grad de educatie financiara vor ramane in piata, nu ma astept ca acestia sa se fi speriat. Este insa logic sa spunem ca nu este cea mai buna perioada pentru atragerea unor investitori noi in piata, asa ca ne va fi mai greu la acest capitol”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Dupa ce in 2008 principalii indici ai BVB au cazut cu 70% ca urmare a crizei din SUA, valoarea tranzactiilor s-a diminuat puternic, multi investitori parasind piata speriati de o posibila continuare a trendului negativ. Scaderea rulajelor a fost atat de puternica incat majoritatea firmelor de brokeraj si-au redus personalul si au inchis filiale locale, iar o parte din acestea si-au incetat complet activitatea. Nici in prezent rulajele pe Bursa de la Bucuresti nu au revenit la nivelul din 2007.

Nu am fost speriat de scaderi… mai degraba putin trist pentru ca si eu sunt investitor in actiunile BVB

Piata romaneasca a scazut luni cu 6,3% pe indicele BET, dupa ce, in timpul zilei, scaderile depasisera 8%, cele mai mari din ultimiii 4 ani. Bursa de la Bucuresti a urmarit astfel traiectoria pietelor externe, care in prima zi a saptamanii au suferit scaderi spectaculoase.

“Nu am fost speriat de scaderi… mai degraba putin trist pentru ca si eu sunt investitor in actiunile BVB”, a spus Sobolewski, intrebat despre felul in care a trait prima mare cadere a Bursei de la Bucuresti din mandatul sau ca director general. Polonezul a cumparat anul acesta 15.000 de actiuni BVB, a caror valoare la momentul cumpararii era de 558.200 lei. In prezent, pachetul valoreaza 457.200 lei, cu 18% mai putin.

Ludwik Sobolewski a vorbit si despre caderea de luni a site-ului Bursei de la Bucuresti, inundat de investitorii speriati de prabusirea actiunilor.

“Am facut toate demersurile necesare ca acest lucru sa nu se mai intample, iar in viitor nu ar mai trebui sa existe probleme. In Polonia nu ne-a cazut niciodata site-ul cat timp am fost director general, dar am trecut prin situatii mult mai dificile: de doua ori sistemul de tranzactionare a fost blocat, iar o data au fost afisate cotatii gresite ale indicilor, lucru care din fericire nu s-a intamplat pe BVB”, a mentionat Ludwik Sobolewski.

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, cu un plus de 3% pe indicii BET si BET-XT. In Europa pietele au trecut de asemenea pe verde, cele mai mari castiguri fiind inregistrate pe bursa germana, unde indicele DAX a castigat 4,7%.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri