Peste 4 milioane de romani au contributii la cele mai mari trei fonduri de pensii private obligatorii locale, care administreaza o avere totala de 16,8 miliarde lei si controleaza 65% din piata. In ce isi plaseaza acestea banii si care sunt principalele investitii pe care le au in portofoliu?

ING Fond de Pensii

Fondul de Pensii ING, administrat de NN Pensii, este cel mai mare din piata locala, avand in prezent active de 8,5 mld. lei (8 mld. lei la sfarsitul primului semestru din 2015).

ING este printre cele mai active fonduri din piata de capital romaneasca, avand investitii in numeroase companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti. ING se diferentiaza de competitori prin faptul ca plaseaza sume importante de bani in actiuni si titluri de stat straine. La sfarsitul primului semestru, ING avea actiuni in valoare totala de 1,5 mld. lei (19,2% din active), o parte din acestea find tranzactionate pe piete externe, precum cele din Polonia sau Ungaria.

*Dintre cele trei analizate

Fondurile de pensii private obligatorii isi publica situatia detaliata a portofoliului bianual. Datele din articol corespund situatiei portofoliilor la data de 30.06.2015

ING are expunere si pe cele mai mari 50 de companii europene, prin intermediul plasamentului de 158 mil. lei in db x - trackers Euro Stoxx 50 UCITS, un ETF administrat de divizia wealth management a Deutsche Bank.

Asa cum este cazul tuturor fondurilor de pensii private romanesti, titlurile de stat au cea mai mare pondere si in portofoliul ING (65,9%). Pe langa obisnuitele titluri romanesti, ING detine si bonduri emise de Italia, Polonia si Slovenia (cele trei reprezinta 1,4% din activele ING).

Luna trecuta, fondul ING avea o rata de rentabilitate anualizata de 7,2%.

AZT Viitorul Tau

Cu peste 79% din active in depozite, titluri de stat si obligatiuni, AZT Viitorul Tau, fond administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, poate fi considerat fondul cu cel mai scazut grad de risc dintre cele trei luate in calcul. Acesta este insa si unul dintre principalele motive pentru care AZT Viitorul Tau are cel mai mica rata de rentabilitate dintre toate fondurile de pensii obligatorii din piata: 4,9% in luna octombrie.

Fondul are de asemenea si cea mai mare rezerva de cash (381 mil. lei) disponibila in conturi bancare.

In ceea ce priveste investitiile in actiuni si unitati ale fondurilor mutuale, acestea reprezinta 20,4% din active. Principalele investitii facute de AZT Viitorul Tau pe Bursa de Valori Bucuresti sunt cele de la Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) si Romgaz (SNG). Din portofoliul AZT lipsesc doua dintre cele mai performante actiuni din 2015: Erste Bank (EBS) si BRD.

Alico Fond de Pensii

Alico, fondul de pensii obligatorii al Metropolitan Life, este al treilea cel mai mare din piata locala, cu 900.000 de participanti si active care in octombrie ajungeau la 3,2 mld. lei.

Dintre cele trei fonduri analizate, Alico are cea mai mare expunere pe bursa, cu 26,3% din active in actiuni si unitati de fond. Portofoliul de actiuni al fondului este format exclusiv din actiunile marilor companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti, investitiile ‘exotice’ lipsind din activele Alico.

Foto: Shutterstock / Retirement

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri