Cererea pentru aur a urcat cu 21% in primul trimestru din 2016, cel mai rapid ritm de crestere inregistrat vreodata, potrivit datelor World Gold Council, citate de CNBC. Mai multi analisti si-au imbunatatit in ultimele zile estimarile pentru metalul pretios, JPMorgan anuntand ca aurul ar putea sa urce cu inca 10% pana la finalul anului.

Reprezentantii World Gold Council spun ca imbunatatirea cererii pentru aur are loc in ciuda faptului ca achizitiile facute de bancile centrale s-au redus, la fel ca si cererea ce provine din industria bijuteriilor.

Cotatia aurului pe pietele internationale a crescut cu 16% in primul trimestru, aceasta fiind cea mai buna performanta din ultimii 30 de ani. Aurul a urcat si in ultimele saptamani, astfel ca in prezent inregistreaza o crestere de circa 20% la nivelul intregului an.

Potrivit World Gold Council, cei trei factori care au determinat revenirea aurului sunt dobanzile negative impuse de bancile centrale din Japonia si Europa, devalorizarea yuanului chinezesc, precum si estimarile potrivit carora Rezerva federala a SUA nu va majora dobanzile atat de rapid precum era initial preconizat.

“Le recomandam clientilor sa se pozitioneze luand in calcul o piata bull de lunga durata a aurului. Pragul de 1.400 de dolari/uncie este in carti pentru anul acesta”, a declarat, pentru CNBC, Solita Marcelli, director al departamentului de fixed income al JPMorgan.

Saptamana aceasta si Goldman Sachs si-a imbunatatit estimarile pentru metalul pretios. Banca si-a revizuit in crestere estimarile la 3, 6 si 12 luni pentru aur de la 1.100 dolari/uncie, 1.050 dolari/uncie, 1.000 dolari/uncie, la 1.200 dolari/uncie, 1.180 dolari/uncie si 1.150 dolari/uncie.

Aurul se tranzactiona vineri pe pietele internationale la un pret de 1.278 dolari/uncie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri