Producatorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, va iesi din insolventa cel mai probabil pe 8 iunie, situatie in care listarea pe bursa a companiei va avea loc in luna noiembrie a acestui an, a declarat, pentru News.ro, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Compania a fost in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, insa a reintrat in procedura de reorganizare judiciara in februarie 2014. ”Probabilitate de 99% ca pe 8 iunie judecatorul sindic sa pronunte sentinta de inchidere a procedurii insolventei. Listarea ar putea avea loc, conform calendarului, in noiembrie 2016”, a afirmat Borza, pentru News.ro.

Avocatul a facut un bilant al celor patru ani de insolventa si afirma ca de la o companie supraindatorata, cu datorii de 1,2 miliarde euro in 2012, Hidroelectrica este acum o companie cu un bilant sanatos.

”Vorbim de o societate care a trecut de la 170 milioane euro pierdere la o EBITDA de 63% din cifra de afaceri, fiind cea mai profitabila companie din Romania, cu un profit operational de 500 milioane euro in fiecare an. E o societate care in ultimii trei ani, desi aflata in insolventa, a dat dividende actionarilor, ceea ce reprezinta o premiera mondiala”, a mai spus Borza.

Astfel, din profitul aferent anului 2015, Hidroelectrica acorda dividende de 675,1 milioane lei, din care statul, principalul actionar, incaseaza dividende de 540,4 milioane lei. ”E o companie supersolvabila, insolventa a aratat adevaratul potential si valoare al companiilor statului. Insolventa Hidroelectrica se poate constitui intr-un cumul, intr-un manual de bune practici si pentru celelalte companii ale statului care vor sa se restructureze, sa se reformeze, sa isi optimizeze costurile, sa se modernizeze, sa se eficientizeze”, a mentionat Borza.

Citeste si:
Borza, concediat dupa ce a cerut "optimizarea" numarului bugetarilor
Remus Borza nu a rezistat...

Borza declara recent, pentru News.ro, ca Hidroelectrica valoreaza intre 5 si 7,5 miliarde euro, suma rezultata prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului EBITDA (rezultatul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare), care s-a ridicat la 500 milioane euro in ultimii doi ani si urmeaza sa fie atins si in 2016.

In urma listarii companiei, statul ar putea incasa pentru pachetul de 15% din actiuni pe care il detine intre 750 milioane de euro si 1 miliard de euro, afirma reprezentantul administratorului judiciar.

Fondul Proprietatea, impreuna cu Ministerul Energiei, in calitate de actionari ai Hidroelectrica, au semnat in urma cateva saptamani un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley si Raiffeisen Bank, prin care reintra in vigoare obligatiile asumate pentru listarea companiei aflate in insolventa, precizand ca procesul va fi incheiat pana la finalul acestui an.

Ministerul Energiei detine 80,06% din actiunile Hidroelectrica, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 19,94%. Acordul prevede ca statul va lista 15% din actiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmeaza sa vanda o participatie de 5% din propria detinere si o alta de 3,75% reprezentand drepturile de subscriere ale Fondului in cadrul procesului de majorare a capitalului. Valoarea listarii ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 milioane euro), pe baza evaluarii Hidroelectrica inclusa in activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.

Citeste si:
Hidroelectrica sponsorizează cu peste 10 milioane de lei șapte spitale
Hidroelectrica sponsorizează...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
TERMENE.RO: 37% dintre firme și-au redus activitatea, iar 23% se închid
Setari Cookie-uri