Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat eliminarea cotei aplicate tranzactiilor realizate pe piata de capital de formatorii de piata (market makers). Decizia vine la scurt timp dupa ce casa de brokeraj Tradeville a anuntat ca renunta la calitatea de market maker pe actiunile americane tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti, hotarare care va duce la retragerea acestora din piata incepand cu 5 august.

Tradeville actiona ca market maker pe 13 actiuni americane, printre cele mai importante aflandu-se cele ale Google, Apple, Facebook sau Coca-Cola.

In cazul pietei de capital, ASF a eliminat contributia formatorilor de piata - de la 0,06% la 0. Masura face parte dintr-o serie de reduceri ale comisioanelor pentru tranzactiile de pe piata de capital operate din 2015, si care au inclus:

  • scaderea cu 25% (de la 0,8% la 0,6%) a cotei din valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare;
  • scaderea cu 67% (de la 0,3% la 0,1%) a cotei aferente ofertelor publice de vanzare, cu plafonare la 1.000.000 de lei pentru oferta publica de actiuni si la 500.000 de lei pentru oferta publica de obligatiuni (pentru care cota este de 0,05%).
  • eliminarea cotei pentru publicarea unui prospect de oferta si a cotei pentru o oferta publica realizata in cadrul exercitarii drepturilor de preferinta ale actionarilor existenti.

Consiliul ASF a mai decis saptamana aceasta mentinerea reducerilor de contributii operate in 2015 pentru fondurile de investitii, incluzand scaderea cu 6% a cotei aplicabile activului net al organismelor de plasament colectiv (de la 0,1% la 0,0078%), concomitent cu reducerea cu 62,5% a tarifului aferent tranzactiilor cu instrumente financiare derivate.

De asemenea, la nivelul pietei pensiilor private, din 2015 a fost redusa cu 20% (de la 0,38% la 0,30%) cota lunara din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii din Pilonul II. De la 1 ianuarie 2016, a scazut cu 50% (de la 0,02% la 0,01%) cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative - Pilonul III, tot cu 50% (de la 0,50% la 0,25%) fiind diminuata si cota din valoarea contributiilor brute incasate de aceasta categorie de fonduri.

Citeste si:
Trump: Zuckerberg mi-a spus ca sunt numarul 1 pe Facebook
Donald Trump: Zuckerberg mi-a...

Structura de cote si contributii aplicabile fondurilor de investitii si fondurilor de pensii urmeaza sa fie reanalizata pentru anul 2017, in functie de evolutia pietelor.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondul Proprietatea anunta un nou program de rascumparari de actiuni