SUA va taxa, de saptamna aceasta, importurile de otel si aluminiu cu 25%, respectiv 10%, o decizie luata de catre presedintele Donald Trump dupa mai bine de 24 de ore in care consilerii sai au incercat fara succes sa il convinga impotriva adoptarii acesteia. Hotararea a cauzat reactii dure din UE, care ar putea impune taxe similare, in vreme ce bursele au fost in cadere ca urmare a faptului ca investitorii se tem de izbucnirea unui razboi comercial global.

Trump vrea sa taxeze importurile de otel si aluminiu pentru a mentine productia si locurile de munca din sector in SUA, insa decizia va afecta negativ industriile care se bazeaza pe aceste metale, precum cea auto si cea aeronautica. In mod ironic, desi Trump vrea sa protejeze astfel economia SUA, noile taxe ar putea sa faca marile companii auto din SUA sa isi mute fabricile peste granite pentru a nu fi afectate de importurile scumpe de materie prima.

Mai mult decat atat, decizia luata de Trump ar putea sa cauzeze reactii in lant la nivel global, partenerii comerciali ai SUA luand in calcul impunerea unor taxe similare asupra importurilor de produse din SUA.

“Hotararea ar putea sa sperie piata. Cea mai mare problema ar fi un razboi comercial si nimeni nu isi doreste acest lucru”, a declarat, pentru CNBC, Marc Chaikin, CEO Chaikin Analytics.

Nu vom sta cu mainile in san in timp ce industria noastra este lovita de masuri nedrepte care ameninta siguranta a mii de locuri de munca europene. UE va reactiona ferm pentru a-si proteja interesele

Jean-Claude Junker, presedinte CE

Reactia Uniunii Europene nu s-a lasat asteptata, Jean-Claude Junker, presedintele Comisiei Europene declarand ca “UE nu va sta cu mainile in san”.

“Regretam aceasta masura ce pare sa fie o interventie grosolana in vederea protejarii industriei locale a SUA si care nu este bazata pe o justificare ce tine de siguranta nationala. Protectionismul nu poate sa fie raspunsul problemei comune pe care o avem in industria otelului. In loc sa fie o solutie, mutarea ar putea sa agraveze problema. Nu vom sta cu mainile in san in timp ce industria noastra este lovita de masuri nedrepte care ameninta siguranta a mii de locuri de munca europene. Am avut ocazia sa spun ca UE va reactiona pe masura si chiar asta vom face. UE va reactiona ferm pentru a-si proteja interesele”, a spus Junker intr-o declaratie oficiala.

Comisia Europeana va propune in zilele urmatoare contra-masuri impotriva SUA pentru a “echilibra” situatia.

Reactii vehemente au fost notate si in presa internationala, The Wall Street Journal afirmand ca decizia este “cea mai mare gafa” facuta de Trump in privinta politicilor adoptate pana acum. In acelasi timp, New York Times noteaza ca adevaratul risc nu este reprezentat de preturile mai mari la metale, ci de posibila subminare a intregului sistem comercial global.

Inca un motiv de scadere pe burse

Abia revenite dupa socul prabusirii fulger de la inceputul lunii februarie, bursele au inregistrat o noua serie de scaderi la finalul saptamanii trecute, ca urmare a evenimentelor din SUA.

Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 0,4% in sedinta de joi si inca 0,7% vineri. Scaderi chiar mai mari s-au inregistrat pe marile burse din vestul Europei. In Germania, indicele DAX a ajuns la o scadere de 2,2% vineri, in Franta pierderea a fost de 2,3%, iar in Marea Britanie FTSE 100 a scazut cu 1,4%.

In SUA, Bursa de la New York a pierdut joi 1,6% pe indicele Dow Jones, iar Ford si General Motors, cele mai afectate companii de cresterea preturilor la otel si aluminiu, au inregistrat scaderi de 3%, respectiv 4%. Dow Jones a scazut si vineri cu 0,3%.

Pietele de capital se aflau oricum intr-o stare de usoara incertitudine, dupa ce, la inceputul saptamanii trecute, Jerome Powell, noul presedinte al Fed, a lasat sa se intelega ca o crestere a volatilitatii din piete nu va determina banca centrala sa opreasca politica de crestere a dobanzii cheie, sugerand chiar o accelerare a progamului. Declaratiile lui Powell au facut ca indice S&P 500 sa scada cu 1% in ziua respectiva.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri