2018 va fi un an extrem de important pentru piata europeana a brokerajului de retail. Interventia ESMA privind instrumentele financiare derivate de tipul contractelor pentru diferenta si optiunilor, vine cu reglementari care probabil ca vor influenta semnificativ industria brokerajului european in anii ce urmeaza. Pentru inceput, aceste reglementari par limitari, iar din punctul de vedere al majoritatii traderilor, chiar acesta este realitatea. Pentru multe companii de brokeraj aceste schimbari prezinta provocari enorme, insa companiile puternice pot avea un avantaj in aceasta situatie. Analiza urmatoare prezinta costul reglementarilor, impactul posibil al acestora asupra pietei OTC si asupra companiei XTB in sine.

Ce este ESMA?

European Securities and Markets Authority (ESMA) este o institutie a Uniunii Europene care urmareste protejarea investitorilor si care asigura integritate, stabilitate si o buna functionare a pietelor financiare. Din moment ce piata OTC (over the counter) reprezinta o zona care se bucura din ce in ce mai mult de atentia consumatorilor de servicii financiare de retail, interesul Autoritatii europene de reglementare catre o mai stricta supraveghere si reglementare a acestei piete, apare oarecum natural. Reglementarile ESMA trebuie aplicate fiecarei piete a Uniunii si prin urmare, sunt de o importanta majora pentru grupul XTB. Va reamintim ca grupul nostru are o prezenta locala in piata in tari precum Cehia, Franta, Germania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania sau Romania.

Ce vizeaza noile reglementari?

ESMA a hotarat sa foloseasca noul mecanism denumit “interventie asupra produsului”, care urmareste sa protejeze investitorii de retail. Cele mai importante aspecte ale acestor noi reglementari sunt exprimate in cea mai mare parte in termeni de limite de levier, desi documentul in sine este mult mai amplu:

1. Interventia introduce interzicerea optiunilor binare, in­strumente care au fost clasificate ca fiind prea riscante pentru investitorii de retail. Managementul XTB considera aceasta modificare de o importanta secundara pentru companie, data fiind adresabilitatea redusa a acestor instrumente si ponderea scazuta pe care acestea o aveau in rulajul total la nivel de grup.
2. O alta serie de modificari sunt cele referitoare la contractele pentru diferenta (CFD), un produs important in oferta noastra. Levierul financiar maxim a fost limitat la 30:1, insa pentru multi traderi aceasta limitare va fi mai severa, scazand chiar pana la 2:1. Limita superioara de levier de 30:1 a fost stabilita pentru perechile valutare majore, cea de 20:1 pentru alte perechi valutare, aur si indicii majori de actiuni, 10:1 pentru alti indici de actiuni si alte marfuri, 5:1 pentru alte instrumente nespecificate, iar 2:1 pentru CFD-uri cu suport pe monede virtuale. Studiul facut de portalul Comparic arata ca peste 90% din traderi se opun unor astfel de limitari severe. ESMA a afirmat ca a primit 18.500 de raspunsuri la invitatia la consultare publica, iar majoritatea acestora au venit din partea investitorilor si a traderilor individuali. Asta sugereaza ca modificarile nu sunt neaparat unele binevenite in randul comunitatilor de traderi si ca nu vor fi pe placul acestora. Aceste modificari vor necesita niveluri crescute ale sumelor depuse pentru mentinerea unei anumite expuneri in piata, iar acest lucru este costisitor deoarece fondurile blocate astfel pot fi investite cu scop lucrativ in alte parti. XTB vede aceste schimbari ca fiind unele radicale si potential contraproductive. Daca traderii aleg sa paraseasca jurisdictia UE in cautarea unor conditii de tranzactionare imbunatatite, nu vor mai avea parte de protectia europeana.
3. Va exista o regula de inchidere in marja la nivel de cont, care va duce la declansarea inchiderii pozitiilor cu sold nega­­tiv, daca nivelul marjei va scadea sub 50% din valoarea originala (la nivel de cont). XTB considera acest nivel ca fiind unul fezabil.
4. Interventia asupra produsului introduce obligativitatea protectiei impotriva balantei negative. Asta inseamna ca o pierdere a unui trader de retail nu va putea depasi sub nicio forma balanta contului. Autoritatea doreste sa ofere astfel o protectie aditionala traderilor de retail, pentru evitarea unor situatii similare celei din anul 2015, cand Banca Elvetiei a renuntat la pragul de sustinere pentru Francul Elvetian, declansand astfel unde de soc in pietele valutare globale. Grupul XTB sprijina pe deplin aceasta masura – de altfel, XTB a implementat deja aceasta practica inainte sa fie abordata de catre ESMA.
5. Reglementarile mai limiteaza o serie de stimulente care pot fi oferite in legatura cu tranzactiile CFD. XTB aproba acest principiu, insa managementul companiei vede totusi unele beneficii in existenta unei forme de stimulente, in ceea ce priveste consolidarea unei relatii pe termen lung intre un broker si clientii acestuia.
6. In cele din urma, Autoritatea europeana introduce interventia privind standardizarea avertismentelor cu privire la riscuri, masura pe care XTB o aproba intru totul, intrucat asigura o mai buna transparenta si creste awareness-ul consumatorului de servicii financiare de retail cu privire la riscul ridicat asociat investitiilor in instrumente financiare derivate cu levier.

Merita sa ramai client al unui broker European?

Pe scurt: Da, cu siguranta. Desi tranzactionarea CFD-urilor cu brokeri din Europa va necesita depuneri mai mari, traderii ar trebui sa acorde importanta in primul rand sigurantei lor.
XTB subliniaza faptul ca unii brokeri care ofera conditii de tranzactionare potential atractive, fie nu sunt reglementati, fie sunt reglementati in jurisdictii obscure, indepartate, si prin urmare, banii clientilor ar putea fi expusi unui risc ridicat de contrapartida. In plus, chiar daca un broker are o licenta, distanta mare si diferenta mediilor de reglementare si de supraveghere pot face aproape imposibila exercitarea drepturilor clientului. Mai mult decat atat, traderii ar trebui sa observe ca in niciuna dintre tarile din afara UE, nu li se ofera protectie impotriva balantei negative.

In acelasi timp, XTB subliniaza problema brokerilor nereglementati sau aflati la limita legii, care isi ofera serviciile in Europa din exteriorul acesteia. Multe dintre aceste companii folosesc tehnici agresive de marketing si vanzari, oferind o viziune a profiturilor rapide, dar, in realitate, incurajand clientii sa-si asume riscuri excesive. Aceste societati au un impact negativ asupra integritatii pietelor financiare in Europa, iar activitatile acestora ar trebui sa fie examinate de catre ESMA.

Asigura-te ca verifici cu atentie licenta brokerului

Este evident ca investiitile prin intermediul un broker de incredere si reglementat ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare trader. XTB recomanda intotdeauna verificarea licentei nu numai pe site-ul companiei, ci si pe un site web al unei autoritati de reglementare. In plus, investitorii s-ar putea asigura ca o casa de brokeraj nu se afla pe listele ce contin avertismente publice. Traderii ar trebui sa fie constienti de faptul ca licente diferite ofera niveluri diferite de securitate pentru clienti. Unele licente off-shore pot oferi o protectie mai redusa decat licentele din tarile Uniunii Europene.

Levier mai mare pentru traderii professional

Merita retinut ca limitele introduse prin reglementarile ESMA fac referire la clientii de retail. Clientii caselor de brokeraj, inclusiv XTB, pot lua in calcul sa devina traderi professional, in masura in care intrunesc criteriile impuse de autoritatea europeana. Chiar ESMA a subliniat aceasta posibilitate in declaratiile sale:

“Daca iti doresti sa continui tranzactionarea CFD-urilor fara limitele de levier introduse prin interventia asupra produsului, sau daca doresti sa continui tranzactionarea de optiuni binare, poti discuta cu brokerul tau, luand cu atentie in considerare reclasificarea ca trader professional.” – ESMA Q&A, intrebari legate de interventia asupra produsului

Trebuie retinut ca anumite conditii trebuie sa fie indeplinite pentru a putea deveni un trader professional. Mai exact, clientul trebuie sa indeplineasca in mod cumulat, 2 dintre urmatoarele 3 conditii:

1. Clientul a executat in medie cel putin 10 tranzactii in ultimele 4 trimestre, avand o valoare nominala de cel putin 50.000 euro.
2. Clientul detine in portofoliul sau total instrumente financiare si detineri cash de cel putin 500.000 euro
3. Clientul are cel putin un an de experienta profesionala in sectorul financiar, pe o pozitie care necesita cunostinte despre pietele financiare


ESMA aminteste ca desi clientii professional nu vor avea restrictii de levier, acestia vor trebui sa renunte la un anumit grad de protectie care le este oferit clientilor de retail.

Cum vor afecta reglementarile ESMA compania XTB?


Societatea noastra este pregatita pentru o scadere temporara a volumelor tranzactionate, insa suntem convinsi de viabilitatea business-ului pe termen mai lung. In primul rand, clientii isi vor ajusta strategiile de tranzactionare in timp. In al doilea rand, XTB se asteapta ca piata europeana sa se consolideze. Reglementarile ESMA pot face ca acest business sa fie mai putin atractiv pentru companiile care urmaresc un profit rapid si care nu au o baza stabila de clienti. Companiile cu o oferta generoasa de instrumente financiare si cu o diversificare solida ar putea profita de acest proces si si-ar putea creste cota de piata. Managementul XTB observa aceste oportunitati si are obiective ambitioase in acest sens.

Cea mai mare schimbare atat pentru traderi, cat si pentru business-ul de brokeraj din Europa este limitarea efectului de levier pentru retail. Traderii vor fi nevoiti sa depuna sume mai mari pentru fiecare tranzactie, si in consecinta, sa-si revizuiasca metodele de tranzactionare. Cand vine vorba despre piata OTC in Europa, aceasta ar putea marca un inceput al consolidarii pietei, in care, companiile care au un business bine diversificat (din punct de vedere geografic si al produselor), asa cum este XTB, au sansele cele mai mari sa reziste. - Omar Arnaout, CEO al XTB

Nu oferim doar instrumente CFD – XTB reintroduce in oferta actiuni clasice si ETF-uri

XTB considera necesar sa le ofere investitorilor si traderilor o gama extinsa de oportunitati de investitii, toate accesibile intr-o singura platforma de tranzactionare. O astfel de solutie asigura nu doar confortul, ci si eficienta utilizarii capitalului. Investitorii nu au nevoie sa transfere bani de la un cont la altul pentru a tranzactiona actiuni, ETF-uri sau instrumente financiare derivate. Avand in vedere acest lucru, XTB a reintrodus in oferta sa actiuni de pe 16 piete importante ale lumii, alaturi de ETF-uri sau CFD-uri. Aceste piete includ NYSE, NASDAQ, LSE, Deutsche Borse si multe altele. Acest lucru le va permite investitorilor sa-si creeze portofolii echilibrate, bine diversificate. Trebuie sa subliniem faptul ca acestea sunt actiuni clasice si ETF-uri clasice, si nu instrumente derivate de tip CFD. Managementul XTB este convins ca o astfel de oferta vasta, insotita de o tehnologie de ultima generatie, este viitorul tradingului si al investitiilor.


Le oferim clientilor nostri peste 1500 de actiuni listate pe 16 burse majore. Aditional, am introdus ETF-uri si le vom oferi clientilor acces la peste 200 de fonduri. Acestea le permit investitorilor sa implementeze numeroase strategii, utilizand o singura platforma integrata de trading. Astfel, se vor reduce considerabil costurile de tranzactionare si timpul de executie. - Omar Arnaout, CEO al XTB


In prezent, toti clientii XTB pot realiza 5 tranzactii gratuite in fiecare luna in limita valorii nominale de 30.000 euro.

Tranzactionarea de instrumente financiare derivate este riscanta. Pierderile pot depasi marja blocata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri