Numarul ofertelor publice initiale (IPO) din primele trei luni ale anului 2019 a scazut la 199 la nivel global, inregistrand o valoare de 13,1 miliarde de dolari. Evolutia marcheaza o scadere de 41% (y/y) a volumului tranzactiilor si de 74% a valorii subscrierilor, potrivit raportului trimestrial al EY, Global IPO trends: Q1 2019.

In pofida performantelor pozitive ale principalilor indici bursieri si a unei scaderi a volatilitatii pe multe piete, incertitudinile geopolitice si disputele comerciale actuale au continuat sa tempereze entuziasmul investitorilor.

„Ceata densa a tensiunilor geopolitice curente, disputele comerciale dintre SUA, Europa si China, precum si incertitudinea modului in care va iesi Regatul Unit din Uniunea Europeana au incetinit astfel activitatea IPO in toate regiunile. In al II-lea trimestru al anului e nevoie de o singura megatranzactie IPO sau de un “unicorn” din ofertele publice initiale aflate in asteptare pentru ca ceata incertitudinii sa se disperseze si ca pietele IPO globale sa isi revina spre a doua jumatate a anului 2019”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Martin Steinbach, coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.

In regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa), volumul si valoarea tranzactiilor au scazut substantial fata de trimestrul I 2018, bursele din aceasta regiune inregistrand doar 42 de tranzactii IPO cu o valoare totala de 1,4 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2019. Dar, desi trimestrul I 2019 a fost un trimestru cu o activitate extraordinar de slaba, acele tranzactii IPO din regiunea EMEIA care au fost lansate pe pietele principale au inregistrat randamente in prima zi de 4% si randamente curente de aproximativ 46%, ceea ce a conferit o atitudine pozitiva investitorilor IPO.

In Europa si in Regatul Unit, incertitudinea generata de Brexit a continuat sa afecteze negativ pietele IPO, iar riscul unui ritm de crestere lent al economiilor europene a facut ca numai 23 de companii sa lanseze oferte publice, cu o valoare totala de 0,4 miliarde de dolari.

Cele mai mari tranzactii IPO din regiunea EMEIA in trimestrul I 2019 au avut loc pe Bursa Nationala a Indiei, reprezentand 94% din subscrierile totale din India si 66% din valoarea totala a tranzactiilor IPO din aceasta regiune in primul trimestru al anului curent. Cu toate acestea, o criza de lichiditati in randul creditorilor nebancari a provocat o corectie a bursei indiene in trimestrul IV al anului 2018, ceea ce a continuat sa afecteze activitatea IPO in primul trimestru al acestui an.

Pietele IPO americane au fost mai linistite pe fondul blocarii activitatii Guvernului SUA. Activitatea IPO pe pietele americane a scazut abrupt in trimestrul I, valoarea subscrierilor diminuandu-se cu 83% la 3,3 miliarde de dolari, iar volumul tranzactiilor s-a redus cu 44% la 31 de IPO-uri, in comparatie cu trimestrul I al anului 2018.

In SUA au avut loc 65% dintre tranzactiile IPO de pe pietele americane (20), care au reprezentat 92% din valoarea subscrierilor (3 miliarde de dolari). Cu toate acestea, in Statele Unite, volatilitatea pietelor a facut ca emitentii straini sa decida sa isi amane listarile. Doar patru tranzactii IPO internationale au fost listate in SUA in primul trimestru al acestui an, fata de 15 companii listate in perioada similara a anului precedent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri