Promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta trebuie privita atat ca o reusita, cat si ca o obligatie a reprezentantilor pietei de capital romanesti pentru continuarea reformelor din ultimii ani. In plus, procesul investitional trebuie digitalizat pentru a facilita accesul la piata a noilor investitori, spune Razvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, administrator de fonduri cu active de 6,2 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Agentia britanica FTSE Russell a anuntat luna trecuta promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta secundara, actiunile Romgaz, Banca Transilvania si BRD fiind incluse in indicele FTSE Global All Cap Index.

Includerea in acest indice va trebui dublata in continuare de reforme si de un efort sustinut pentru aducerea unor noi companii la bursa, de exemplu Hidroelectrica sau companii din mediul privat, astfel incat dezvoltarea sa continue si importanta pietei locale sa creasca”, a declarat Razvan Szilagyi.

Seful fondurilor de investitii Raiffeisen considera ca progresul calitativ inregistrat de Bursa de Valori Bucuresti in ultimii ani a avut o importanta ridicata in procesul decizional FTSE, in conditiile in care piata locala a reusit sa bifeze la limita cerintele de lichiditate impuse de agentie.

“Reprezentantii FTSE au urmarit in ultimii ani cu atentie piata locala de capital si au observat o tendinta de progres in ceea ce priveste o serie de aspecte calitative. S-au facut eforturi constante din partea reprezentantilor BVB si a participantilor la industrie pentru cresterea numarului de investitori, pentru cresterea nivelului de educatie financiara, pentru cresterea transparentei si pentru a se asigura o functionare eficienta a pietei de capital, chiar daca volumele nu sunt inca ridicate”, mentioneaza Szilagyi.

Chris Woods, head of index policy in cadrul FTSE Russell, a explicat recent ca promovarea istorica Bursei de Valori Bucuresti a fost datorata in buna parte si feedback-ului pe care agentia l-a primit din partea bancilor custode, brokerilor si traderilor care opereaza in Romania, care in general au fost multumiti de progresele inregistrate la nivel de infrastructura de piata.

Pentru urmatorii ani, digitalizarea intregului proces prin care romanii obisnuiti pot incepe sa faca plasamente pe Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa fie prioritara, considera CEO-ul Raiffeisen Asset Management.

“Avem spatiu de imbunatatire pe partea de acceptare si promovare a digitalizarii in procesul investitional. Traind intr-o lume care se schimba rapid, atat noi, participantii la piata, cat si legiuitorul, trebuie sa ne adaptam si sa fim deschisi catre digitalizare, iar aici avem cu totii de invatat pentru a tine pasul cu noile generatii. Avem semnale foarte bune in acest sens din partea ASF”, mentioneaza Razvan Szilagyi.

Impresionati de simplitatea si rapiditatea cu care anumite fintech-uri, precum Revolut, isi intampina noii clienti, dar si la cererea administratorilor de fonduri mutuale din Romania, reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au lansat recent un regulament care ar urma sa revolutioneze modul in care un roman obisnuit isi va putea plasa banii intr-un fond de investitii.

Aplicarea noului regulament ar elimina necesitatea ca un roman obisnuit sa se intalneasca fata in fata cu reprezentantii fondului de investitii unde vor sa isi plaseze banii. De asemenea, regulamentul ar muta intregul flux de interactiune client – fond de investitii din plicurile Postei Romane, in aplicatiile mobile dezvoltate de administratorii fondurilor sau in platformele online ale acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri