OMV Petrom a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 2,8 miliarde de lei, in crestere cu doar 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania a beneficiat de preturile mai mari la gaze si electricitate, insa scaderea barilului de petrol a tras in jos cifrele companiei in T3.

Valoarea vanzarilor consolidate a crescut cu 13% in primele noua luni din 2019, comparativ cu perioada similara din 2018, pana la 18,2 miliarde de lei, sustinute de vanzari mai mari atat in Downstream Oil, cat si in Downstream Gas, se arata in raportul trimestrial al companiei, citat de Agerpres.

Totodata, rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a fost relativ stabil (+2% anual), insumand 3,5 miliarde de lei, cu o contributie mai redusa a trimestrului trei din 2019, fiind influentat in principal de scaderea preturilor titeiului si a volumelor de hidrocarburi.

Investitiile au insumat 2,8 miliarde de lei in perioada ianuarie-septembrie 2019, in scadere cu 10% fata de primele noua luni ale anului trecut.

Contributia la bugetul de stat al Romaniei in primele noua luni din acest an a fost de aproximativ 9 miliarde de lei.

Totodata, potrivit raportului financiar, in al treilea trimestru al acestui an, profitul net al companiei a fost de 785 milioane de lei, in scadere cu 43% fata de trimestrul trei din anul 2018.

"Valoarea vanzarilor consolidate a crescut cu 10% comparativ cu T3/18, sustinuta de volume vandute mai mari de produse petroliere, de volume si preturi mai mari ale vanzarilor de gazelor naturale si de preturi mai mari la electricitate. In schimb, preturile mai mici ale produselor petroliere au contrabalansat partial cresterile mentionate anterior", explica reprezentantii companiei, in raportul mentionat.

Acestia au aratat ca rezultatele din trimestrul trei sunt influentate, pe langa preturile mai mici ale produselor petroliere, si de costurile de mediu legate de rafinaria Arpechim, inchisa in 2011.

"Elementele speciale cuprind cheltuieli nete in valoare de (246) milioane lei, in principal aferente costurilor viitoare estimate pentru remedierea solului in legatura cu rafinaria Arpechim, in timp ce pierderile din detinerea stocurilor au fost in suma de (44) milioane lei in T3/19. In T3/18, am inregistrat cheltuieli speciale nete in valoare de (63) milioane lei si castiguri din detinerea stocurilor in suma de 59 milioane lei. Rezultatul din exploatare in T3/19 in suma de 939 milioane lei, a fost cu 44% mai mic comparativ cu T3/18, fiind influentat in principal de conditiile de piata nefavorabile ale pretului titeiului si de estimarea costurilor viitoare pentru remedierea solului in legatura cu rafinaria Arpechim.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri