Patria Bank (PBK) a lansat pe bursa una dintre cele mai atractive emisiuni de obligatiuni pentru investitori, dobanda de 6,5% in euro si nivelul relativ mic al subscrierii minime (25.000 de euro), generand un interes extrem de ridicat in timpul perioadei de subscriere. Reprezentantii bancii spun ca iau in calcul anul viitor o noua emisiune de obligatiuni, mai mare decat nivelul de 5 milioane de euro atras in luna septembrie.

La jumatatea lunii septembrie 2019, Patria a vandut 10.000 de obligatiuni in euro, cu o valoare nominala de 500 euro. Obligatiunile, emise in urma unui plasament privat intermediat de brokerii de la Tradeville in perioada 16-17 septembrie, au atras subscrieri totale de 8,49 milioane de euro, oferta fiind inchisa anticipat, dupa doar doua zile.

Titlurile au scadenta in septembrie 2027, fiind astfel obligatiunile cu cea mai lunga perioada de maturitate de pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Emiterea de obligatiuni subordonate are un efect de multiplicare a activelor si veturilor. 1 euro dintr-o emisiune de astfel de obligatiuni ne permite sa acordam credite noi de aproximativ 6,6 euro. Anul viitor ne gandim la diverse optiuni, putem vorbi de o majorare de capital sau de o noua emisiune de obligatiuni. Daca vor fi obligatiuni, este posibil ca oferta sa fie mai mare decat cea de anul acesta. Nu ma pot pronunta cu privire la nivelul de dobanda avand in vedere ca vorbim de mai multi factori care o pot influenta, inclusiv conditiile de piata si interestul investitorilor de la acel moment”, a declarat Daniela Iliescu, director general Patria Bank.

In primele doua ore ale sedintei bursiere de miercuri, investitorii tranzactionasera obligatiuni Patria de aproape 24.000 de euro, pretul acestora fiind in crestere cu 8%.

“Suntem convinsi ca investitorii au la dispozitie o oportunitate de plasare a economiilor la o dobanda atractiva si speram sa atragem oameni noi in piata cu astfel de instrumente. Suntem increzatori in potentialul de crestere a pietei obligatiunilor din Romania, care a primit inca o confirmare prin plasamentul privat al Patria Bank, incheiat cu o subscriere de 170% in numai doua zile”, a mentionat Mihaela Biciu, director general Tradeville.

Patria Bank a incheiat primele 9 luni de activitate cu un rezultat operational pozitiv de 18,8 milioane lei si un profit net de 5,8 milioane lei (vs pierdere de 19,8 mil. lei in perioada similara din 2018). Pe Bursa de Valori Bucuresti, compania este in prezent evaluata la 347 mil. lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri