Cu peste 100.000 de angajati si o pondere de circa 7% in PIB, sectorul romanesc de IT a explodat in ultimii ani. Totusi, in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu exista niciun nume important din industria IT, motivul fiind lipsa de incredere, dar si perceptia gresita pe care sefii acestor companii o au despre piata de capital, pe care o considera scumpa si complicata, spune Gunay Duagi, managing associate în cadrul KPMG Legal.

Gunay Duagi este avocat de business specializat in industria financiara dar si consultant autorizat pentru Piata AeRO a BVB. Acesta a fost implicat in transferul in piata AeRO a firmei de feronerie Iamba SA si a companiei metalurgice Sometra SA. Pe plan international, Duagi a fost implicat in IPO-ul de aproape 200 mil. dolari al unei companii din cadrul conglomeratului coreean STX Group.

Gunay Duagi remarca faptul ca in ciuda dezvoltarii puternice a sectorului romanesc de IT, cea mai mare a parte a firmelor locale din industrie lucreaza pentru alte companii straine, in special din SUA, practic o translatare a subcontractarii de tip “lohn” - mult mai des intalnita in industria textila.

„Revenind la listarea companiilor IT pe bursa, este interesant de retinut ca initial Piata AeRO a fost infiintata si promovata ca o piata pregatita sa primeasca companiile IT la inceput de drum. Desi au fost cateva companii, unele care au folosit chiar cu succes piata AeRO pentru a se dezvolta, sunt de acord ca nu este suficient, avand in vedere potentialul pe care il au aceste compani”, a declarat Duagi.

Unii antreprenori inca cred ca bursa si procesul de listare sunt complicate si scumpe. Din fericire, o listare nu este nici complicata si nici scumpa in comparatie cu beneficiile

Una dintre primele companii listate in piata AeRO a fost Bittnet Systems (aprilie 2015). Compania a inceput ca furnizor de training IT, dar in prezent integreaza mai multe servicii IT&C. In momentul listarii firma era evaluata pe bursa la 7,8 mil. lei. In prezent, Bittnet valoreaza pe bursa 121 mil. lei, reprezentand o crestere a capitalizarii de 1.451%.

“Cred ca ceea ce impiedica si descurajeaza in acelasi timp companiile IT sa se listeze este lipsa de incredere in piata de capital din Romania. Companiile de IT consacrate se uita la alte piete de capital pentru listare (Marea Britanie, SUA) pentru ca ele considera ca piata de capital din Romania nu poate oferi suma dorita sau nu este suficient de pregatita pentru un IPO major in IT”, mentioneaza avocatul KPMG Legal.

Un alt motiv pentru care companiile sunt reticente este lipsa de informare privind procesul de listare.

„In ciuda eforturilor consistente facute de BVB si Autoritatii de Supraveghere Financiara, unii antreprenori inca cred ca bursa si procesul de listare sunt complicate si scumpe. Din fericire, o listare nu este nici complicata si nici scumpa in comparatie cu beneficiile. In plus, daca emitentul isi alege cu atentie echipa de listare (avocati, intermediari) acestia vor duce greul listarii”, sustine Gunay Duagi.

Nu in ultimul rand, companiile IT nu recurg la bursa deoarece inca vad bancile ca unica sursa de finantare.

“Bursa este o adevarata alternativa la finantarea bancara, si poate spori exponential valoarea companiei, cu beneficii foarte mari pentru actionarii acesteia. In conditiile in care fondurile de investitii, fondurile de pensii si alti investitori cauta insistent sa-si investeasca banii in piata de capital din Romania, este paradoxal ca nu avem mai multe listari inclusiv din zona de IT. Si ne intoarcem tot la incredere, care reprezinta ”veriga lipsa” in piata de capital momentan”.

Promovarea BVB nu va aduce imediat antreprenorii pe bursa

Anuntul din toamna anului trecut, privind promovarea Bursei de Valori Bucuresti in categoria pietelor emergente, nu va genera automat o avalansa de antreprenori care sa isi doreasca listarea propriilor companii in piata de capital romaneasca, efectele urmand sa fie vizibile mai degraba pe termen lung.

Nu ar trebui sa existe niciun an pe BVB fara cateva listari importante, si discutia ar trebui sa se axeze pe numarul listarilor si nu pe faptul ca nu a existat nicio listare

„Pe termen scurt, nu cred ca efectul promovarii va fi acesta, dar pe termen mediu si lung cred ca antreprenorii romani vor fi mult mai tentati sa se listeze la BVB decat pana acum. Cred ca pana la sfarsitul anului 2020 se va face simtita promovarea. Desi intre promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta si listarea unor noi companii nu exista o legatura directa, totusi cred ca acest eveniment va ajuta la cresterea elementului care lipseste momentan, si anume increderea si poate curajul antreprenorilor in piata de capital din Romania dar si a investitorilor straini care se vor uita mai atent la companiile care vor sa se listeze in Romania”, a declarat Gunay Duagi.

Acesta subliniaza ca Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa faca tot posibilul sa evite anii “morti”, fara nicio companie importanta care sa se listeze in piata principala.

“Este o diferenta foarte mare intre a exista un an mai bun sau mai slab la bursa si a nu exista absolut nicio listare importanta in 2019. Astfel, nu ar trebui sa existe niciun an pe BVB fara cateva listari importante, si discutia ar trebui sa se axeze pe numarul listarilor si nu pe faptul ca nu a existat nicio listare. Anul 2019 a fost cu adevarat foarte slab pentru listari. Acesta poate fi un alt motiv pentru care antreprenorii nu se gandesc inca la listare. De exemplu, seful bursei din Polonia spunea ca 2019 a fost un an slab cu doar 11 listari, in conditiile in care in anii buni existau 80 de listari. La acest tip de anvergura trebuie sa aspiram si noi”, concluzioneaza avocatul.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri