Efectele inflației se vor reflecta anul viitor și asupra dividendelor pe care companiile de pe Bursa de Valori București (BVB) le distribuie, acestea urmând să fie ceva mai zgârcite când vine vorba de banii pe care îi vor împărți din profitul anual cu acționarii, consideră analiștii.

În plus, evoluția bună din 2021 a acțiunilor de pe bursa românească va eroda o parte din câștigul pe care investitorii îl vor putea obține de pe urma dividendelor.

Randamentul, sau căștigul generat de dividende, reprezintă câți bani o companie distribuie către proprii acționari pentru fiecare acțiune pe care aceștia o dețin. Randamentul arată de fapt ce procent din prețul acțiunii este reprezentat de valoarea dividendului. Din acest motiv, dacă prețul acțiunii crește (ceea ce s-a întâmplat în ultimul an) iar valoarea dividenului rămâne în bună parte aceeași, câștigul (randamentul) va fi mai mic, din moment ce un investitor trebuie să plătească mai mult pe o acțiune pentru a obține același dividend.

”Potențialul de dividend al acțiunilor locale continuă să scadă, la baza acestei tendințe stând pe de o parte creșterile de preț ale acțiunilor, iar pe de altă parte presiunile inflaționiste care afectează mai multe domenii economice”, spun analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.

Totuși, aceștia subliniază că ponderea mare a sectorului bancar și a celui energetic, avantajate de contextul economic actual, pe piața de capital românească face ca printre emitenții mari să existe încă oportunități importante de a obține randamente consistente ale dividendului.

OMV Petrom ne-a făcut o surpriză plăcută anunțând Strategia 2030, în care compania vine cu un angajament în ceea ce privește distribuirea de dividende: o creștere a dividendului de bază pe acțiune cuprinsă între 5% și 10% până în 2030. De asemenea în condiții favorabile pot exista și dividende suplimentare . Din acest punct de vedere, OMV Petrom se menține în topul “blue-chip-urilor” de la Bursa de Valori București”, consideră Ștefan Uleia, broker în cadrul Prime Transaction.

Compania Randament brut estimat* Dividend brut estimat*
Alumil 15,5% 0,24 lei
BRD 9,6% 1,65 lei
Conpet 7,6% 6,1 lei
Romgaz 7,4% 2,52 lei
Petrom 7,3% 0,0325 lei
Banca Transilvania 7,2% 0,18 lei
Purcari 6,8% 1 leu
Electrica 6,4% 0,63 lei
Transilvania Broker 6,3% 2,16 lei
Nuclearelectrica 6% 2,56 lei
IAR Brașov 5,9% 0,75 lei
Turbomecanica 5,6% 0,0108 lei
Artego 5,5% 0,675 lei
Comelf 5,4% 0,095 lei
Oil Terminal 4,8% 0,0085

*Randamente și valori estimate pentru dividendele distribuite în 2022 din profitul înregistrat în anul 2021.

Astfel, dintre companiile de top, BRD ar putea distribui cele mai mari dividende în 2022, randamentul brut al acestora urmând să ajungă la 9,6%. Primul loc în clasamentul general este însă ocupat de furnizorul de tâmplărie de aluminiu Alumil (ALU), cu un procent de 15,5%. Analiștii avertizează însă că Alumil are un istoric incert în privința distribuțiilor de dividende, iar estimarea făcută în acest caz este precum ”a trage cu ochii închiși într-o țintă aflată în mișcare”.

În mod oarecum neobișnuit dacă ne uităm la situația din trecut, emitenții mici au în general randamente estimate mai mici decât cei mari. Acest lucru este explicabil prin faptul că foarte puțini dintre ei au de câștigat de pe urma inflației sau crizei energetice, chiar și indirect. Totuși, potențialul de surprize este mai mare în această categorie decât în cea a emitenților mari.

În ceea ce priveste companiile de stat, Conpet, Romgaz și Nuclearelectrica ocupă primele trei poziții, cu randamente cuprinse între 6 și 8%.

Având în vedere intrarea social democraților în coaliția de guvernare, mă aștept la o rată de distribuție ascendentă a dividendelor având în vedere istoricul de gurvernare al PSD.

Ștefan Uleia, Prime Transaction

Romgaz și Nuclearelectrica sunt două companii cărora majoritatea investitorilor pot aloca o atenție sporită, consideră Ștefan Uleia, broker în cadrul Prime Transaction. Ambele companii au beneficiat de criza energetică prin care trece economia mondială și au reușit să ajungă la profituri semnificative pe care le pot aloca spre distribuirea de dividende.

”La fel ca și anul trecut, companiile de stat sunt pe lista celor care ar putea furniza surprize, însă, fiind vorba de decizii politice, au un grad de incertitudine ridicat. În acest an Guvernul s-a abținut de la a face din nou un „dividend party”, iar o parte a companiilor de stat de la BVB au oricum rezultate financiare modeste, însă asta nu e o garanție că nu vom vedea măcar la 1-2 emitenți cereri de dividende mai mari”, menționează analiștii Prime Transaction.

Întrebat ce soluții are Guvernul pentru acoperirea deficitului bugetar în 2022, lideul PNL Florin Cîțu s-a arătat marți mai degrabă împotriva unei taxe pe cifra de afaceri a marilor companii, dar a menționat totuși că ”avem surse, existând și (n.red. posibilitatea) dividende speciale de la companiile din energie”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri