Un angajat din domeniul financiar al unei companii multinaționale a fost păcălit să plătească 25 de milioane de dolari unor escroci. Aceștia au folosit un video generat de inteligența artificială (deepfake) pentru a se da drept directorul financiar al companiei într-o videoconferință, potrivit poliției din Hong Kong.

Angajatul a fost convins să participe la o videoconferință cu ceea ce el credea că sunt alți câțiva membri din companie, însă toți erau, de fapt, reconstituiri deepfake ale unor persoane reale.

"(În cadrul) videoconferinței cu mai multe persoane, s-a dovedit că toți cei pe care i-a văzut erau falși", a declarat inspectorul principal Baron Chan Shun-ching, citat de CNN.

Chan a spus că angajatul a devenit suspicios după ce a primit un mesaj care se presupunea că ar fi fost de la directorul financiar al companiei cu sediul în Marea Britanie. Inițial, angajatul a suspectat că era un e-mail de phishing, deoarece în el se vorbea despre necesitatea efectuării unei ”tranzacții secrete”.

Totuși, acesta a fost convins după ce în apelul video a văzut că apăreau și alte persoane care arătau și sunau exact ca niște colegi pe care îi recunoscuse.

Crezând că toți ceilalți participanți la convorbire sunt reali, angajatul a fost de acord să trimită în total 200 de milioane de dolari din Hong Kong - aproximativ 25,6 milioane de dolari.

Acesta este unul dintre numeroasele episoade recente în care se crede că escrocii au folosit tehnologia deepfake pentru a modifica înregistrări video și alte imagini disponibile publicului pentru a înșela oamenii.

În cadrul briefingului de presă, poliția din Hong Kong a declarat că a efectuat șase arestări în legătură cu astfel de escrocherii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri