Intrarea fondurilor de pensii pe piata de capital ar avea puterea sa influenteze preturile actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) abia din 2010, dar ar putea stimula semnificativ ofertele publice initiale facute de companiile mici si mijlocii din mediul privat, arata estimarile BCR.
"Ne-am bazat estimarile pe politicile de investitii adoptate pana in prezent de administratorii fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), avand in vedere ca doar 7% din active erau directionate catre actiunile listate la bursa la sfarsitul lui martie si pe nivelul redus al contributiilor", se arata in raportul despre fondurile de pensii din Romania, publicat de Banca Comerciala Romana (BCR).

Chiar si in cazul unui scenariu foarte optimist, in care actiunile romanesti listate ar detine o pondere de 30% din activele fondurilor private obligatorii, valoarea acetora s-ar ridica la 60 milioane euro la sfarsitul acestui an si 220 milioane euro in 2009. In 2010, valoarea actiunilor listate din portofoliul fondurilor de pensii ar putea ajunge la 450 milioane euro, moment in care ar puea incepe sa influenteze cotatiiile la bursa, se arata in raportul BCR.

"Capitalizarea BVB este, in prezent, de aproximativ 27 miliarde euro, incluzand Rasdaq, dar fara capitalizarea Erste Bank, listata in acest an. Potrivit calculelor noastre, valoarea de piata a actiunilor listate la BVB reprezinta aproximativ 30% din capitalizarea totala a pietei, adica mai putin de 10 miliarde euro", se mai arata in raportul BCR.

BCR estimeaza o crestere treptata a contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), pana la 162,2 milioane lei in 2009, respectiv 220 milioane lei in 2010, pe seama cresterii salariilor si a numarului de angajati, precum si ca urmare a cresterii contributiei, de la 2% din salariul brut in prezent la 2,5% in 2009 si 3% in 2010.

Astfel, BCR se asteapta ca activele fondurilor de pensii obligatorii administrate privat sa ajunga la 1,5 miliarde euro la sfarsitul lui 2010 (in functie de evolutia cursului valutar), in conditiile in care anticipeaza o scadere treptata a randamentului mediu al pietei de la 6,8% in acest an la 6,5% in 2009 si 5% in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri