"Nu exista sistem mai trasparent, mai clar, mai lipsit de suspiciune, intr-un proces de privatizare decat privatizarile pe bursa. Inca nu le dam prioritatea cuvenita pentru ca se pare ca e mai tentant ca totul sa se desfasoare in birouri si nu in piata, deschis, si mai ales cu contracte foarte confidentiale, chiar si atunci cand le aproba Parlamentul Romaniei", a spus Basescu, la deschiderea oficiala a Targului Bursier de Investitii.

Presedintele a adaugat ca ii este greu sa inteleaga de ce privatizarile companiilor de stat nu se realizeaza pe bursa, "singura modalitate in care privatizarea se face transparent".

Basescu s-a lansat apoi intr-o comparatie a Bursei de Valori romanesti cu institutiile similare din Varsovia si Budapesta, care dispun de capitalizari si lichiditati mult mai mari.

"Bursa romaneasca este inca departe de a fi ceea ce ar trebui sa fie. Suntem a saptea tara ca marime din UE, iar tranzactiile de anul trecut, de circa 19 miliarde lei (peste 6 miliarde euro) sunt departe de a ne face sa fim multumiti.

Principiul fundamental al liberei circulatii a banilor e usor contrazis de lichiditatea scazuta", a apreciat Basescu.

Citeste si:

In schimb, bursa din Budapesta, intr-o economie apreciata de presedinte ca fiind "mult mai mica decat a noastra", a inregistrat tranzactii mai mari cu 10 miliarde euro decat bursa bucuresteana.

"Asta spune multe despre pozitia politicului fata de privatizari", a afirmat presedintele.

Basescu s-a referit si la pachetele reziduale de actiuni pe care statul le mai detine la diverse companii cu capital majoritat privat si care reprezinta, de asemenea, in opinia sa, o dovada a lipsei de transparenta.

El a mentionat ca brokerii ar putea sa convinga populatia si factorii de decizie de avantajele privatizarilor prin Bursa.

"BVB trebuie sa devina acel reper spre care se indreapta economiile, nu numai economiile populatiei, ci si fondurile de pensii. Sunt bani romanesti care trebuie sa ruleze in economia romaneasca, cu atat mai mult cu cat rentabilitatea investitiilor pe bursa romaneasca e una dintre cele mai mari", a mai spus Basescu.