Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca privatizarile pe bursa sunt cele mai transparente si ca nu intelege de ce nu se realizeaza, acuzand voalat o opozitie a politicului fata de acestea, precum si preferinta pentru tranzactii "in birouri si pe contracte foarte confidentiale".
"Nu exista sistem mai trasparent, mai clar, mai lipsit de suspiciune, intr-un proces de privatizare decat privatizarile pe bursa. Inca nu le dam prioritatea cuvenita pentru ca se pare ca e mai tentant ca totul sa se desfasoare in birouri si nu in piata, deschis, si mai ales cu contracte foarte confidentiale, chiar si atunci cand le aproba Parlamentul Romaniei", a spus Basescu, la deschiderea oficiala a Targului Bursier de Investitii.

Presedintele a adaugat ca ii este greu sa inteleaga de ce privatizarile companiilor de stat nu se realizeaza pe bursa, "singura modalitate in care privatizarea se face transparent".

Basescu s-a lansat apoi intr-o comparatie a Bursei de Valori romanesti cu institutiile similare din Varsovia si Budapesta, care dispun de capitalizari si lichiditati mult mai mari.

"Bursa romaneasca este inca departe de a fi ceea ce ar trebui sa fie. Suntem a saptea tara ca marime din UE, iar tranzactiile de anul trecut, de circa 19 miliarde lei (peste 6 miliarde euro) sunt departe de a ne face sa fim multumiti.

Principiul fundamental al liberei circulatii a banilor e usor contrazis de lichiditatea scazuta", a apreciat Basescu.

In schimb, bursa din Budapesta, intr-o economie apreciata de presedinte ca fiind "mult mai mica decat a noastra", a inregistrat tranzactii mai mari cu 10 miliarde euro decat bursa bucuresteana.

"Asta spune multe despre pozitia politicului fata de privatizari", a afirmat presedintele.

Basescu s-a referit si la pachetele reziduale de actiuni pe care statul le mai detine la diverse companii cu capital majoritat privat si care reprezinta, de asemenea, in opinia sa, o dovada a lipsei de transparenta.

El a mentionat ca brokerii ar putea sa convinga populatia si factorii de decizie de avantajele privatizarilor prin Bursa.

"BVB trebuie sa devina acel reper spre care se indreapta economiile, nu numai economiile populatiei, ci si fondurile de pensii. Sunt bani romanesti care trebuie sa ruleze in economia romaneasca, cu atat mai mult cu cat rentabilitatea investitiilor pe bursa romaneasca e una dintre cele mai mari", a mai spus Basescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri