Astfel, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis joi in scadere cu 0,6%, pana la 1.063,69 puncte, pierzand teren pentru a patra sedinta consecutiv, potrivit NewsIn.

Indicele a pierdut aproximativ 9% in aceasta saptamana si se indreapta spre cea mai mare pierdere saptamanala de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Declinul bursier vine intr-un context marcat de falimentul Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch si salvarea in extremis a AIG.

"Exista o gramada de probleme nerezolvate in sectorul financiar si, probabil, multe surprize negative care ne asteapta", a declarat Jean-Claude Petit, sef al departamentului pentru piete de capital al Barclays Wealth Managers France,citat de Reuters.

"Aceasta criza reprezinta un moment de cotitura pentru modelul de afaceri al bancilor si pentru modul in care functioneaza Wall Street. Consolidarea in randul bancilor este inevitabila", a adaugat Petit.

Actiunile bancilor, care au revenit in sedinta anterioara, au avut o evolutie mixta. Astfel, actiunile Barclays au pierdut 5,3%, cele ale Royal Bank of Scotland s-au ieftinit cu 4,5%, in timp ce titlurile BNP Paribas s-au apreciat cu 3%, iar cele ale Credit Suisse au castigat 2,8%.

Citeste si:

Titlurile bancii britanice in dificultate HBOS au fost performerele zilei, apreciindu-se cu 26% dupa anuntul preluarii de catre Lloyds TSB, intr-o afacere de 22 miliarde dolari sustinuta de guvern.

In schimb, titlurile Lloyds TSB s-au prabusit, pierzand 18% din valoare.

Pe marile piete europene de capital, indicele Footsie-100 al principalelor titluri listate la bursa londoneza a inchis in scadere cu 0,66%, la 4.880,00 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene a pierdut 1,06%, la 3.957,86 puncte, potrivit AFP.

In schimb, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale pietei germane de capital de la Frankfurt a inchis in usor avans, castigand 0,04%, la 5.863,42 puncte.