Am decis sa inlocuim emisiunea de bonuri pe 3 ani cu certificate la 3 luni, deoarece in prezent cerintele si necesitatile pietei sunt pentru scadente cu termen scurt", a explicat Nanu, citat de NewsIn.

Finantelor vor emite pe 19 noiembrie certificate cu o valoare anuntata de 700 milioane lei.

Ministerul Economiei si Finantelor si-a propus sa atraga in noiembrie 3 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni benchmark si certificate de trezorerie.

La cele doua emisiuni din aceasta luna, MEF a vandut obligatiuni cu maturitate la cinci ani in valoare de 190,8 milioane lei (circa 51,4 milioane euro), la care va plati un randament mediu anual de 12,65%, precum si certificate cu discont pe sase luni de 770,62 milioane lei (aproape 201 milioane euro), cu un randament mediu anual de 13,69%.

Citeste si:

Randamentul maxim acceptat la titlurile de stat a fost de 14,25% pe an, la licitatia de miercuri, nivel echivalent cu dobanda perceputa de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la facilitatea de credit (sau creditul lombard).

Dobanzile platite de Finante au urcat semnificativ in ultimele luni, pe fondul cresterii dobanzilor din piata monetara, dupa ce banca centrala a majorat dobanda cheie de la 7% anul trecut pana la 10,25% in prezent.

La inceputul acestei luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca statul are nevoie, pentru sfarsitul acestui an, de finantare intre 5 si 7 miliarde lei.

"Nu ne facem insa griji, deoarece putem sustine aceasta finantare, din rezervele MEF, pe care, totusi, nu vrem sa le utilizam. O parte din bani va fi obtinuta din reducerea RMO-urilor in lei (rezervelor minime obligatorii - n.r.) de catre banca centrala, iar pentru restul nu exista niciun pericol sa nu gasim finantare la o dobanda sub dobanda Lombard. In plus, exista interesul din ce in ce mai mare din partea populatiei pentru titlurile de stat", a spus Vosganian, in 4 noiembrie