Depozitarul Central a stabilit o conexiune directa cu Clearstream Banking Luxembourg, ceea ce permite investitorilor autohtoni sa tranzactioneze eurobonduri pe pietele internationale, prin intermediul sistemului de compensare-decontare si registru (RoCleaR), a anuntat Depozitarul.

Depozitarul Central se asteapta ca utilizarea noului serviciu sa creasca numarul operatiunilor transfrontaliere si sa incurajeze listarea si tranzactionarea eurobondurilor la Bursa de Valori Bucuresti.

"Foarte important este faptul ca participantii la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central, RoClear, vor putea folosi, pentru decontarea tranzactiilor cu eurobonduri, aceeasi legatura pe care o utilizeaza in momentul actual pentru decontarea tranzactiilor incheiate la BVB, nefiind, astfel, necesare investitii suplimentare", a declarat Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului.

"De asemenea, participantii vor beneficia de o grila de comisionare adecvata, negociata in numele lor cu Clearstream Banking Luxembourg de catre Depozitarul Central", a adaugat Tanasoiu.

Depozitarul Central a anuntat anterior ca va lansa in acest an un alt nou serviciu, pentru decontarea tranzactiilor Over The Counter (OTC), care permite investitorilor sa vanda sau sa cumpere actiuni in afara sistemelor de tranzactionare.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior, in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei, Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

Anul trecut, numarul total al tranzactiilor decontate a fost de 2,22 milioane, cu o valoare de 19 miliarde lei, din care aproximativ 1,8 milioane tranzactii - in valoare de 15 miliarde lei (4,5 miliarde euro) - au fost inregistrate de catre Depozitarul Central.

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Depozitarul Central va elibera gratuit extrase de cont