Lichiditatea de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti s-a mentinut, pentru a doua zi consecutiv, la nivele foarte scazute, de sub 1 milion de euro, aceeasi valoare pe care o inregistrau tranzactiile cu actiunile de pe Rasdaq in luna noiembrie a anului trecut.
Investitorii in expectativa si suspendarea unuia dintre cei mai importanti brokeri din piata, Broker Cluj, a dus la cea mai slaba sedinta din an, cu o lichiditate de 4,25 milioane de lei (988.800 euro).

“Este posibil ca rulajul pietei sa fi scazut atat de puternic, in principal, din cauza temerilor inregistrate la nivelul investitorilor pentru evolutia economiei romanesti pe termen scurt si mediu. Sigur ca si suspendarea activitatii unuia dintre cei mai activi brokeri din piata are o influenta la nivelul lichiditatii”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Indicele care urmareste evolutia celor mai lichide zece titluri listate, BET, a inchis ziua de tranzactionare in usoara crestere, de 0,16%, iar BET-C, indicele compozit, s-a depreciat cu 0,58%.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a mentinut in jurul valorilor minime inregistrate in cursul saptamanii trecute, ieri reusind sa castige 1,02%. “Se pare ca investitorii asteapta momentan o directie pentru a manifesta mai mult curaj fie intr-o directie, fie in alta”, considera Necula.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,18%, iar indicele BET-NG, ce reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a apreciat cu 0,53%.

“Lichiditatea pietei autohtone, desi a crescut fata de volumele inregistrate in decembrie 2008 ramane la niveluri foarte scazute. Daca scaderea pietei din anul 2008 a fost pusa in mare masura pe seama corelarii cu pietele de capital dezvoltate, in prezent, un factor foarte important in luarea deciziilor de investitii pe piata autohtona sunt si conditiile macroeconomice interne”, sustine Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

El afirma ca economia romaneasca a inceput sa dea semne puternice de slabiciune, acest factor cantarind foarte mult in evolutia viitoare a indicilor BVB. Lichiditatea scazuta se datoreaza in mare masura lipsei investitorilor straini care probabil nu vor reveni in Romania decat in momentul in care pietele de capital mature se vor stabiliza, iar indicatorii macroeconomici autohtoni isi vor inbunatati
simtitor evolutiile.

Ce mai poate influenta Bursa de la Bucuresti?

“Bursa se afla in zona unor minime, de unde, in functie de factorii care pot influenta, putem sa ne asteptam atat la o reactie negativa, cat si la una pozitiva. Fara evenimente importante, piata poate sa ramana in aceasta stare de mediocritate, cu o lichiditate in jurul valorii de 2-3 milioane euro”, apreciaza Necula.

Pentru a vedea o bursa mai energica si o revenire a cotatiilor catre niveluri mai ridicate, in principal, trebuie sa avem parte de stiri pozitive legate de economia Romaniei, sa avem un buget pentru 2009 adoptat si asumat de catre toate partile si categoriile sociale si sa vedem o coerenta in masurile anticriza, subliniaza reprezentantul Prime Transaction. “Pe langa toate acestea este esentiala o miscare pozitiva pe pietelor internationale, fara de care reactia pe piata locala cred ca este improbabila”, explica el.

De aceeasi parere este si Nicu Grigoras care ne-a declarat ca evolutia indicilor de la BVB este in stransa legatura cu evolutia pietelor dezvoltate, ce se afla in acest moment in zone minimelor consemnate in noiembrie anul trecut.

“Probabil pana la sfarsitul saptamanii in curs piata va ramane in aceste paliere de pret atat timp cat nu vor exista stiri negative pe plan extern. Daca pe fondul unor stiri negative se vor consemna noi minime pe indicii pietelor dezvoltate, trendul descendent urmat de piata autohtona va continua”, explica brokerul Intercapital Invest.

Banca Transilvania se mentine lider la lichiditate

Bursele europene au inceput sa creasca in jurul orei de inchidere a Bursei de la Bucuresti, dupa ce au stagnat in prima jumatate a zilei. Ele aveau un avans de pana la 1%, in contextul in care piata futures din Statele Unite prefigura o deschidere verde.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 1,17%, pana la 4.125,56 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, se aprecia cu 1,05%, pana la 4.312,98 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC 40, castiga 0,82%, pana la 2.953,97 puncte.

De la reluarea tranzactionarii, titlurile Bancii Transilvania (TLV) continuau sa tina capul de afis la Bursa din Bucuresti din punctul de vedere al lichiditatii. Astfel, in sedinta de ieri, actiuni au atras un rulaj de peste 800.000 lei, iar cotatia a stagnat la 0,79 lei/unitate.

Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au depreciat cu 2,52%, pana la pretul de 5,80 lei, pe o lichiditate de 372.700 lei, iar actiunile Flamingo International (FLA) au captat un rulaj de 232.400 lei si s-au mentinut la cotatia de 0,022 lei.

Titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,61%, pana la cotatia de 0,163 lei, in urma unor schimburi de 596.500 lei, in timp ce Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut cu 2,87%, pe fondul unor tranzactii de doar 115.607 lei.

Actiunile SIF3 - Transilvania au obtinut cea mai mare crestere din segmentul societatilor de investitii financiare (SIF), de 2,15%, in timp ce SIF5 – Oltenia a atras cea mai mare lichiditate, de 371.900 lei, cotatia finala urcand cu 1,93%.

Pretul titlurilor SIF2 - Moldova a crescut cu 0,53%, la 0,382 lei, pe fondul unor schimburi de 313.100 lei, iar schimburile cu actiuni SIF4 - Muntenia au totalizat 215.000 lei, iar titlurile au inchis ziua in stagnare, la 0,46 lei. SIF1 – Banat Crisana a atras cel mai scazut interes dintre SIF-uri, actiunile urcand cu 0,88, pe o lichiditate de doar 150.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri